Banalna napaka bo HSE stala vsaj sto tisočakov

Zaradi napake na transportnem sistemu za lignit je Teš deloval z zmanjšano močjo.

Objavljeno
09. februar 2018 11.17
Manja Pušnik
Manja Pušnik
Ljubljana – V Termoelektrarni Šoštanj (Teš) so morali v torek popoldne zmanjšati delovanje četrtega in šestega bloka, zato pa zagnati brestaniško termoelektrarno. Zaradi banalne okvare – pokvaril se je transportni sistem za lignit iz deponije do šoštanjskih blokov – bodo morali v HSE plačati okoli 110.000 evrov.

Od leta 2015, torej od začetka delovanja šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj je bil ta kar petkrat v okvari, 20-krat pa se je samodejno ustavil. Maja ga čaka še redni remont, jeseni bodo v omrežje sinhronizirali peti blok, četrti blok pa iz omrežja trajno odklopili. Ker je več kot 1,4-milijardna investicija v Teš 6 največja investicija v zgodovini države, z njenimi številnimi nepravilnostmi pa se ukvarja tudi parlamentarna preiskovalna komisija, je javnost toliko bolj pozorna, ko pricurljajo informacije o okvarah ali/in samodejnih ustavitvah v Tešu. Kako pomemben je šesti blok Teša za delovanje elektrosistema, priča podatek, da ta pokriva kar tretjino slovenskih potreb po električni energiji.

Kaj se je dogajalo v Tešu ...

Po naših zanesljivih informacijah so morali v torek popoldne zaradi napake v delovanju dveh šoštanjskih blokov zagnati Termoelektrarno Brestanica (Teb). Na vprašanje, kaj natančno se je dogajalo, pa Tomislav Malgaj, prvi mož brestaniške termoelektrarne, ni odgovoril, saj, kot pravi, pojasnil o tem, zakaj se aktivira Teb, nimajo. Navadno gre za izpad večje enote, kot sta Teš ali krška nuklearka. »Vendar pa je interventni nakup oziroma zagon brestaniške termoelektrarne, ki zagotavlja terciarno oziroma rezervno energijo v primeru izpada sistema, zelo drag. Zagon Teba plača tisti, ki povzroči odstopanje v elektrosistemu,« je dejal Malgaj.

…in kdo bo to plačal?

Podrobnosti dogajanja v šoštanjski termoelektrarni je razkril Aleksander Mervar, direktor Elesa. »V torek okoli treh popoldne se je v šoštanjski termoelektrarni pokvaril transportni sistem za lignit. Zaradi tega so morali obratovanje četrtega in šestega bloka zmanjšati na minimum, Eles pa je aktiviral tako Teb kot tudi ljubljanski TE-TOL,« je pojasnil Mervar. Vendar so po naših zanesljivih informacijah v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) špekulirali, da bodo napako hitro odpravili, a jim to ni uspelo. »Ker je zaradi nizkih temperatur zjutraj ponavadi poraba elektrike večja, je Eles zagnal še dodatnih 60 megavatov v Tebu. HSE v takšnih primerih na trgu kupi elektriko, ker je to veliko ceneje kot plačilo interventnega zagona Teba. Vendar v HSE tega niso storili, elektrosistem pa tudi ni bil ogrožen.

Eles bi lahko zagnal tudi bosansko rezervo ali pa iz Italije, vendar je bila cena iz Teba ugodnejša,« pravi Mervar. Na vprašanje, koliko bo to stalo HSE, pa je odgovoril, da okoli 110.000 evrov. »Vnovič se je izkazalo, da brestaniško elektrarno potrebujemo,« pravi Mervar. Temu pritrjuje tudi prvi mož Teba Malgaj in dodaja: »Brestaniška termoelektrarna kot domača sistemska rezerva je nujno potrebna, saj v kriznih razmerah z domačimi viri porabnikom lahko zagotovi stabilno in zanesljivo preskrbo z elektriko.«

HSE skromno o dogajanju v Šoštanju

V HSE, v sklop katerega spada tudi Teš, so odgovorili, da v torek in sredo ni bilo izpada četrtega in šestega bloka, ampak sta obratovala z zmanjšano močjo. Pojasnili so še, da je od torka na četrtem bloku omejena maksimalna moč bloka za 90 megavatov, na šestem bloku pa za 214 megavatov. Kot pravijo, so v Tešu imeli težave pri transportu premoga, na vprašanje, koliko jih bo to stalo, pa niso odgovorili.