Banka Koper povečala delež v Merkurju

Banka Koper je v ponedeljek kupila 66.197 navadnih delnic trgovske družbe Merkur, kar predstavlja 11,63 odstotka osnovnega kapitala oz. glasovalnih pravic v Merkurju.

Objavljeno
23. januar 2007 13.56
Ljubljana - Banka Koper je v ponedeljek kupila 66.197 navadnih delnic trgovske družbe Merkur, s čimer je svoj lastniški delež v družbi iz Naklega povečala na 152.600 delnic. To predstavlja 11,63 odstotka osnovnega kapitala oz. glasovalnih pravic v Merkurju, je Banka Koper danes objavila na spletnih straneh Ljubljanske borze. Predsednik uprave koprske banke Vojko Čok je povedal, da so se za nakup odločili, ker so ocenili, da gre za priložnost v okviru njihove naložbene politike.

Banka Koper je delnice Merkurja kupovala že pred tem, in sicer je imela v lasti več kot šest odstotkov delnic družbe. " Merkurjeve delnice imamo v lasti že kar nekaj časa," je dejal Čok ter zanikal, da bi šlo le za začasen nakup delnic.

Čok je potrdil, da so delnice kupili od Engrotuša. Celjska družba je konec lanskega decembra na dražbi od Kapitalske družbe (KAD) in Slovenske odškodninske družbe (SOD) kupila 24,32 odstotka delnic Merkurja po ceni 71.000 tolarjev za delnico. Po enaki ceni 296,28 evra za delnico je v ponedeljek lastnika zamenjal tudi omenjeni sveženj 66.197 Merkurjevih delnic. Celoten posel je bil vreden 19,61 milijona evrov.

V Engrotušu na vprašanje, ali so delnice prodali Banki Koper, niso odgovorili. Sporočili so le, da z lastniškim deležem družbe Merkur "upravljajo v skladu s strategijo, ki so jo zasnovali že v obdobju, ko so se pripravljali na njegov nakup". To pomeni, da z njim upravljajo na dinamičen način, ki jim zagotavlja realizacijo ciljev, povezanih s tem nakupom, so pojasnili.