Banke izigravajo komitente?

Skupina slovenskih bank še "proučuje" odločbo Urada za varstvo konkurence, da so z uvedbo provizije za svoje komitente pri dvigu gotovine na bankomatu, kršile zakon o preprečevanju konkurence.

Objavljeno
05. marec 2007 16.01
Za NLB je uspešno polletje
Ljubljana - V Novi Ljubljanski banki (NLB), Banki Celje iz skupine NLB, Novi Kreditni banki Maribor (NKBM) in Abanki Vipa odločbo Urada za varstvo konkurence, da so s sočasno uvedbo provizije za svoje komitente pri dvigu gotovine na bankomatu drugih bank v višini 80 tolarjev 20. februarja lani kršile zakon o preprečevanju omejevanja konkurence, še preučujejo. Banke so danes potrdile, da so odločbo prejele in da jo preučujejo, šele nato pa se bodo odločile o nadaljnjih korakih.

"V NLB smo odločbo prejeli in jo preučujemo," so povedali iz NLB. Enako so navedli tudi v NKBM in Abanki Vipa, kjer pa so navedli še, da bodo o nadaljnjih postopkih oz. korakih odločali v prihodnjih dneh oz. potem, ko jo bodo natančneje proučili.

Urad za varstvo konkurence je objavil, da so omenjene banke z uvedbo provizije za svoje komitente pri dvigu gotovine na bankomatu drugih bank v višini 80 tolarjev z 20. februarjem lani, kršile zakon o preprečevanju omejevanja konkurence. Sklepi bank, s katerimi so to določile, pa so prepovedani in nični, je navedel urad.

Kutinova pozdravila dejavnost Urada za varstvo konkurence

Predsednica Zveze potrošnikov Breda Kutin je izrazila veselje, da so se njihove trditve izkazale za pravilne. "V zvezi pa se sprašujemo, zakaj je postopek Urada za varstvo konkurence trajal več kot eno leto. Prav tako ne razumemo, zakaj je urad iz odločbe izključil Banko Koper, ki je provizijo za dvige gotovine ne bankomatih v isti višini kot ostale banke uvedla na isti dan kot ostale," je izpostavila Kutinova.

"Pričakujemo, da bodo banke svojim komitentom, ki so to storitev morali plačati, ta strošek povrnile za nazaj, saj nezakonita tarifa ne more biti osnova za obračunavanje stroškov," je poudarila Kutinova. Ob tem je izrazila upanje, da se bo v postopek vključila tudi Banka Slovenije. "Klasičnega regulatorja posebej za finančne storitve na bančnem trgu nimamo, zato pričakujemo pomoč Banke Slovenije," je dodala.

Urad za varstvo konkurence je na svoji spletni strani sicer tudi objavil, da sta se v skladu s pravili konkurence vedli koncentracija družb Orbico in podjetje Emona Obala