Banke: Reprogram posojil le ob prodaji nestrateških naložb

Strategija Pivovarne Laško do leta 2014 predvideva reprogram kreditov, oblikovanje pogodbenega koncerna in odprodajo Mercatorja, Fructala ter časopisnih hiš Delo in Večer.

Objavljeno
05. marec 2011 12.25
Nejc Gole, gospodarstvo
Nejc Gole, gospodarstvo
Ljubljana – A nič od tega ne moremo storiti, je na včerajšnjem pogovoru z novinarji dejal predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko. Banke namreč pogojujejo reprogram kreditov s prodajo nestrateških naložb, postopki prodaje pa glede na načrt zamujajo. Brez dodatne likvidnosti ali reprograma je ogrožen razvoj Pivovarne Laško, je opozoril Zorko. Pivovarna Laško mora odplačati približno 400 milijonov evrov kreditov, od tega je kar 70 odstotkov kratkoročnih. »Vsako leto vračamo velike obresti, bančni stroški eksponentno rastejo. Zato moramo izvršiti odprodajo naložb, sicer bomo delali le za obresti, kar zavira razvoj,« je pojasnil prvi mož Laščanov.

Družba Pivovarna Laško je lani za obresti namenila 13 milijonov evrov, kar je pol milijona več kot leto prej. Odhodki za obresti za 1,8 milijona evrov presegajo ustvarjeni dobiček iz poslovanja. Poleg tega je sedem milijonov evrov obresti plačala tudi Pivovarna Union. Obe pivovarni sta lani poleg 20 milijonov evrov obresti plačali še 20 milijonov evrov glavnic, ustvarili pa sta 150 milijonov evrov prometa. Bilance so lani slabili za več kot 200 milijonov evrov.

Predpogodba z Agrokorjem ni podpisana

Prihodnji teden se bo iztekel rok za javno zbiranje pisnih zavezujočih ponudb za prodajo Mercatorja. Zorko je zatrdil, da predpogodba z Agrokorjem ni podpisana, naložbo pa bodo prodali, če bodo dobili ustrezno ponudbo. A pri tem ne gre pozabiti, da sta največji lastnici Pivovarne Laško v (večinsko) državni lasti; NLB ima 23,88 odstotka, Kad pa 7,17 odstotka Pivovarne Laško. Država pa, kot kaže, ni naklonjena kupcu iz Zagreba.

Predsednica nadzornega sveta Dela Marjeta Zevnik je o prodaji Dela povedala, da se družba prodaja v celoti, torej tako časopis Delo kot tudi Slovenske novice. Nekaj sestankov je bilo opravljenih, zdaj pa bodo zainteresirani kupci opravili skrbni pregled Dela, do konca meseca pa bodo imeli čas za oddajo druge nezavezujoče ponudbe. Po neuradnih podatkih se za nakup menda zanimajo švedska medijska korporacija Bonnier, švicarska založniška družba Ringier in konzorcij treh tujih posameznikov.

Večer bi moral biti 
prodan lani

Do 18. marca Pivovarna Union zbira tudi ponudbe za nakup Fructala. Doslej je Skupina Pivovarna Laško prodala zgolj delež v Zavarovalnici Triglav, vreden sedem milijonov evrov, in več manjših naložb, skupaj vrednih pol milijona evrov. Laščani imajo težave tudi s prodajo Jadranske pivovare v Splitu, časopisna hiša Večer pa bi morala biti po načrtih menda prodana že lani, a kupec 3Lan še čaka na soglasje ministrstva za kulturo. Premoženje, ki ga Skupina namerava prodati, je ocenjeno na približno 200 milijonov evrov. Po prodaji večjih naložb bi Pivovarni tako ostalo še približno 160 milijonov evrov dolga.
V Laškem so še poudarili, da bi lahko preživeli tudi z minimalnimi prodajami, če bi banke zagotovile reprogram z moratorijem. Kot pravi Zorko, se z bankami vseskozi pogovarjajo in dogovarjajo za reprogram od treh mesecev pa do enega leta. Del obrokov za dolgoročni kredit jim bo zapadel 31. junija, do takrat pa naj bi po načrtu prodali svoje naložbe. A kot je dejal Zorko, potrebujejo daljše roke. Predsednik uprave Pivovarne Laško je kot možnost omenil tudi dokapitalizacijo, a je malo verjetno, da bi se trenutno kdo odločil v Pivovarno vložiti svež kapital.