Belgija z obveznicami pridobila 3,2 milijarde evrov

Belgija je na današnji dražbi uspešno prodala dolgoročne obveznice, s čimer je na trgu zbrala 3,2 milijarde evrov. Pri tem je za desetletne obveznice ponudila nekoliko nižje obrestne mere kot na podobni avkciji prejšnji mesec, za sedemnajstletne in triletne pa višje.

Objavljeno
28. februar 2011 19.36
Ka.L., delo.si
Ka.L., delo.si
Bruselj - S prodajo desetletnih obveznic je Belgija iztržila 1,575 milijarde evrov, pri čemer je ponudila 4,245-odstotno donosnost. To je manj kot na zadnji takšni dražbi prejšnji mesec, ko se je donosnost vrtela okoli 4,37 odstotka, poroča STA.

S prodajo sedemnajstletnih obveznic po obrestni meri 4,511 odstotka je belgijska vlada zbrala 1,122 milijarde evrov. Zadnjo takšno avkcijo je Belgija izvedla junija lani, pri čemer pa je tedaj obveznice prodala po nekoliko nižji obrestni meri.

Belgija je danes prodala še triletne obveznice, in sicer z donosnostjo 2,827 odstotka, kar je prav tako nekaj več kot na zadnji takšni dražbi novembra lani, ko je povprečna obrestna mera znašala 2,288 odstotka. S tem je prišla do 505 milijonov evrov.

Povpraševanje po vseh treh vrstah državnih dolžniških vrednostnih papirjev je bilo na tokratni avkciji zelo veliko. Ponudbo desetletnih obveznic je denimo preseglo za skoraj polovico, ponudbo triletnih obveznic pa za štirikrat, še piše STA.

Veliko zanimanje kaže, da vlagatelje za Belgijo kljub politični krizi, ki pretresa to državo, ne skrbi, ugotavljajo analitiki. Kljub temu da je Belgija parlamentarne volitve izvedla že junija lani, namreč njene politične stranke še vedno niso uspele sestaviti vlade.

Bonitetna hiša Standard&Poor's je decembra Belgijo opozorila, da ji bo v šestih mesecih, če ne bo razrešila krize, znižala kreditno oceno.

Za zdaj ima sicer Belgija, ki se spopada z visoko zadolženostjo, še vedno kreditno oceno AA+, ki je druga najvišja pri S&P. Tako visoko oceno je ta država obdržala predvsem na račun boljšega fiskalnega stanja v lanskem letu, kot ga je pričakovala, dodaja STA.