Belorusija bo imela plin

Ruski energetski koncern Gazprom in Belorusija sta se tik pred polnočjo dogovorila o novi ceni zemeljskega plina ter se izognila morebitnemu gospodarskemu konfliktu.

Objavljeno
01. januar 2007 18.51
Beloruski premier Sergej Sidorsky (levo) in direktor ruskega Gazproma Aleksej Miller (desno) med dogovarjanjem
Minsk/Moskva - Ruski energetski koncern Gazprom in Belorusija sta se dogovorila o novi ceni zemeljskega plina ter se izognila morebitnemu gospodarskemu konfliktu. Nove sporazume za leto 2007 so podpisali dve minuti pred polnočjo v Moskvi, je zgodaj davi povedal predsednik Gazproma Aleksej Miller. V primeru, da pogajanja ne bi uspela, bi Gazprom z današnjim dnem ustavil svoje dobave zemeljskega plina v Belorusijo.

Belorusija bo v novem letu za 1000 kubičnih metrov ruskega plina plačevala po 100 ameriških dolarjev, je povedal Miller. Do leta 2011 bodo ceno postopoma dvignili na evropsko raven. Poleg tega bo Gazprom za 2,5 milijarde dolarjev (približno 1,9 milijarde evrov) prevzel 50-odstotni lastniški delež beloruske državne družbe za distribucijo zemeljskega plina Beltransgas, kar bo plačal v štirih letih.
Belorusija je doslej Gazpromu plačevala po 46,68 dolarja za 1000 kubičnih metrov plina, sprva pa je ruski energetski velikan od nje zahteval po 200 dolarjev za enako količino plina.

Beloruski premier vidno razočaran

Beloruski premier Sergej Sidorski po podpisu sporazuma ni skrival razočaranja in poudaril, da je Belorusija sporazum podpisala kljub slabim pogojem. Izrazil je upanje, da se bo lahko še danes sestal z ruskim kolegom Mihailom Fradkovom, s katerim naj bi se pogovarjala o 50-odstotnem zmanjšanju na novo uvedenih carin na uvoz ruske nafte.

Razočaranje je izrazil tudi beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, ki je poudaril, da je bil sporazum udarec več stoletij trajajočemu prijateljstvu med državama. Ob podpisu sporazuma pa so si oddahnile države članice Evropske unije, ki dobijo iz Rusije preko Belorusije okoli pet odstotkov potrebnega zemeljskega plina.