Belorusija bo zvišala pristojbino ruske nafte za EU

Belorusija bo povišala pristojbino za tranzit ruske nafte čez svoje ozemlje do Evropske unije za več kot 30 odstotkov. Stroški prenosa nafte po naftovodu Družba bodo višji za 50 milijonov dolarjev letno.

Objavljeno
06. februar 2007 16.05
Preskrva Slovenije z ruskim plinom ni ogrožena
Minsk - Belorusija bo povišala pristojbino za tranzit ruske nafte čez svoje ozemlje do Evropske unije za več kot 30 odstotkov, je belorusko ministrstvo za gospodarstvo danes objavilo na svoji spletni strani. Tako bo pristojbina za prenos nafte po severni veji naftovoda Družba proti Poljski in Nemčiji višja za 34,5 odstotka, za prenos po južni veji proti Madžarski, Slovaški in Češki pa za 31,6 odstotka. Spremembe bodo začele veljati s 15. februarjem.

Tako bo pristojbina za prenos po severni veji naftovoda po novem 3,5 dolarja, po južni veji pa 1,5 dolarja za tono nafte. S tem bodo stroški prenosa nafte po naftovodu Družba višji za 50 milijonov dolarjev letno, je danes objavil ruski časnik Kommersant.

Družba je glavni ruski izvozni naftovod in v Evropo prenese okoli 12,5 odstotka nafte, ki jo EU porabi. Kot je znano, sta se januarja Rusija in Belorusija sprli zaradi carine na tranzit nafte, ki jo je Belorusija uvedla z novim letom, zaradi česar je bila za tri dni ustavljena dobava ruske nafte v del Evrope. Belorusija je nato to carino ukinila, državi pa sta sklenili sporazum, po katerem je Rusija pristala na zmanjšanje carine na izvoz nafte v Belorusijo s 180 dolarjev na 53 dolarjev za tono, Minsk pa naj bi Rusiji zagotovil določen delež od izvoza naftnih derivatov, ki ga ustvarijo beloruske rafinerije iz ruske nafte.


V ponedeljek je upravljalec ruskih naftovodov, družba Transneft, sporočil, da se je Rusija odločila zgraditi dodaten naftovod v okviru baltskega naftovodnega sistema. In sicer bi nov naftovod potekal od mesta Uneča blizu meje z Belorusijo do pristanišča Primorsk, zmogljivost naftovodnega sistema pa bi se povečala za 50 milijonov ton letno.