Bencin nič več cenejši

Prebivalci tržaške in goriške pokrajine v deželi Furlaniji - Julijski krajini imajo že leta cenejši bencin kot mi, ker ga prodajajo brez trošarin. Z novim letom bo to drugače.

Objavljeno
16. december 2006 08.00
Na črpalki
Trst – Le malokdo v Sloveniji ve, da imajo italijanski državljani, prebivalci tržaške in goriške pokrajine v deželi Furlaniji - Julijski krajini, že leta cenejši bencin kot mi, ker ga prodajajo brez trošarin. Drugod po deželi so cene skoraj izenačene s slovenskimi. Od prvega januarja 2007 bo drugače: Bruselj je Italiji (tako kot še v 110 drugih primerih v EU) prepovedal prodajo tega goriva brez obračunavanja trošarin. Italijani so zagnali vik in krik; jezijo se na Riccarda Illyja, predsednika dežele, ker mu ni uspelo prepričati Bruslja za podaljšanje ugodnosti, hkrati pa jim je prav deželni predsednik pojasnil, da bruseljski poseg v furlanski bencinski cenik ne spreminja popustov pri »deželnem« bencinu, katerega cene so skoraj enake kot v Sloveniji.

Prebivalci tržaške in goriške pokrajine so nezadovoljni. Cenejši bencin bodo lahko kupovali samo še do konca decembra, in sicer v Trstu po 71 centov in v Gorici po 66 centov za liter. Odtlej bo liter po »deželni« ceni stal od enega do 1,03 evra, kot zanj plačajo vsi prebivalci Furlanije - Julijske krajine (v tem primeru ne gre za prodajo goriva brez trošarin, temveč za popuste, ki jih dajejo distributerji, vendar jim razliko v ceni doplačuje dežela oziroma država). Uradno stane liter bencina v Italiji 1,25 evra.

Več si preberite v sobotnem Delu!