BenQ zaustavil proizvodnjo v Nemčiji

Tajvanski proizvajalec mobilnih telefonov BenQ je, po neuspešnem iskanju novega investitorja, zaprl proizvodnjo mobilnih telefonov v Nemčiji.

Objavljeno
03. januar 2007 11.42
BenQ zapira proizvodnjo v Münchnu
München - Največji tajvanski proizvajalec mobilnih telefonov BenQ je z začetkom novega leta dokončno zaprl nedonosno panogo proizvodnje mobilnih telefonov v Nemčiji, potem ko je družba zaman poskušala najti novega lastnika. S tem je delo izgubilo okoli 3000 ljudi.

BenQ je septembra uvedel prisilno poravnavo za panogo proizvodnje mobilnih telefonov v Nemčiji BenQ Mobile, ki jo je komaj leto dni pred tem kupil od nemškega industrijskega koncerna Siemens. BenQ si je vse od nakupa neuspešno prizadeval vključiti proizvodnjo mobilnih telefonov v Nemčiji v lastno proizvodnjo linijo in zato beležil velike izgube.

Iskanje morebitnega investitorja, ki bi rešil podružnico pred propadom, je bilo neuspešno. Obstaja pa upanje, da bi se našel kupec vsaj za posamezne dele panoge, s katerimi bi upravljal v prihodnje. Za takšno rešitev naj bi se že kazal interesent, ki pa zaenkrat javnosti še ni znan.

Stečaj nemške družbe BenQ Mobile bo močno občutil tudi Siemens. Glede na dogovor ob prevzemu panoge mobilnih telefonov namreč družba BenQ ni plačala nič, pač pa naj bi Siemens tej tajvanski družbi za prevzem oddelka plačal 250 milijonov evrov in ji pomagal razviti in tržiti patente. Siemens naj bi tudi za 50 milijonov evrov kupil delnice družbe BenQ in s tem pridobil okoli 2,5-odstotni delež te družbe.

Družbi sta dogovorili tudi skupna izplačila v primeru stečaja. Izmed 3000 zaposlenih v BenQ jih je novo zaposlitev našlo okoli 400, od tega večina v Siemensu. Ostalih 2600 bo do enega leta prejemalo skoraj večino svoje dosedanje plače, kar bo po dogovoru med družbama v veliki meri financiral prav Siemens.