Beogradska industrija piva naprodaj

Srbska agencija za privatizacijo je objavila natečaj za prodajo večinskega deleža nekoč največje pivovarne v Srbiji. Ob prvem natečaju je bila oddana le ponudba tričlanskega konzorcija.

Objavljeno
26. januar 2007 17.28
Pivo je zdravo v zmernih količinah
Beograd - Srbska agencija za privatizacijo je objavila natečaj za prodajo večinskega deleža nekoč največje pivovarne v Srbiji. Ob prvem natečaju za prodajo 51,9 odstotka kapitala Beogradske industrije piva (BIP), ki so ga objavili leta 2005 in ki ga je razpisna komisija razveljavila, je bila oddana le ponudba tričlanskega konzorcija, v katerem je bila tudi mariborska družba Poteza naložbe.

BIP je sicer edina od dvanajstih srbskih pivovarn, ki je še niso privatizirali. Država kot večinska lastnica BIP ponuja naprodaj dobrih 4,7 milijona njegovih delnic in za vsako pričakuje najmanj 600 dinarjev oz. približno 7,5 evra.

V oglasu je izpostavljeno, da lahko ponudbe oddajo tako proizvajalci piva, kot tudi finančni investitorji. Za prve velja pogoj, da se s pivovarstvom ukvarjajo najmanj tri zadnje leta in da so imeli v letu 2006 najmanj deset milijonov evrov prihodka. Za druge pa je opredeljen pogoj, da se ukvarjajo z naložbami najmanj tri leta in da so imeli v letu 2006 več kot 50 milijonov evrov vredno aktivo in da je njihov prihodek v minulem letu presegal 30 milijonov evrov.

Razpis iz leta 2005

Aprila leta 2005 je na podoben razpis za prodajo BIP edino ponudbo oddal konzorcij, ki so ga sestavljali mariborska Poteza naložbe, novosadski Pan beer in družba Čoka iz Smedereva. Razpisna komisija je natečaj razveljavila in pojasnila, da je konzorcij ponudil prenizko ceno in nezadovoljiv investicijski program.

Z družbo Pan beer iz Novega Sada ni imela sreče tudi druga družba iz Maribora, Infond holding, ki je v konzorciju z njo avgusta 2005 kupil Jagodinsko pivaro. Novim lastnikom nikoli ni uspelo vstopiti v uradne prostore pivovarne, 5. januarja letos pa so oblasti v Srbiji razdrle prevzemno pogodbo, tako da je država ponovno njena večinska lastnica. Zaposlenim v pivovarni je uspelo prepričati oblasti, da mariborsko-novosadski konzorcij ni izpolnil nobenega zavezujočega pogoja iz pogodbe.

Načrti o privatizaciji BIP segajo v leto 2003, vendar se je od takrat vsakokrat kaj zapletlo. Vodstvo BIP je sicer večkrat opozorilo, da je država popolnoma zanemarila nekoč največjo srbsko pivovarno, saj je zadnjič v njo kaj investirala leta 1978.

Kot so nekoč zatrjevali srbski mediji, je glavni razlog za premalo zanimanja za nakup BIP težnja države, da sočasno proda vse dele pivovarne, tudi tiste, ki nimajo nikakršne zveze s pivom. Zato je država pozneje dvakrat poskušala prodati posamezne dele BIP, vključno z znanim kompleksom Skadarlija, h katerim sodijo stara pivovarna, poslovno-tržni center ter tri znane pivnice. Oba razpisa sta bila neuspešna.