Berločnikova prva naloga v Petrolu: analiza terjatev

Nadzorniki pričakujejo analizo vseh terjatev nad 100.000 evrov. Samo SCT dolguje Petrolu dobrih 11,5 milijona evrov, domnevamo pa, da ni edini neplačnik.

Objavljeno
01. februar 2011 23.00
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Ljubljana – Nadzorniki Petrola, ki jih vodi direktor Slovenske odškodninske družbe Tomaž Kuntarič, od uprave pričakujejo analizo vseh terjatev družbe nad vrednostjo 100.000 evrov, je včeraj, ko je na čelo Petrola prišel novi predsednik uprave Tomaž Berločnik, povedal Kuntarič. Zahtevo za pripravo analize vseh terjatev nad vrednostjo 100.000 evrov je nadzorni svet sestavil na nedavni večerni seji, na kateri je s čela Petrola odstopil Aleksander Svetelšek, nadzorniki pa so imenovali Tomaža Berločnika, ki je tako rekoč čez noč zapustil mesto predsednika uprave koprskega Istrabenza.

Vprašanje izpostavljenosti Petrola do neplačnikov je aktualno že nekaj časa, tudi zaradi težav domačih gradbincev. Samo SCT dolguje Petrolu dobrih 11,5 milijona evrov, domnevamo pa, da SCT ni edini neplačnik, je včeraj poudaril Andraž Grahek iz družbe KD Skladi.

»Zanima nas, do koga ima Petrol terjatve in kako so te zavarovane,« je včeraj poudaril Kuntarič.

Novega direktorja Petrola čaka tudi razčiščevanje ozadij zdaj že razvpitega pobota terjatev med SCT-Petrolom in odvetnikom Dušanom Korošcem, ki je s čela Petrola odnesla Svete lška. Tudi o tem je uprava Petrola pripravila skoraj sto strani dolgo poročilo, vendar njegova vsebina javnosti ni razkrita. Znano pa je, da je posel s SCT pod drobnogledom revizorjev, ki naj bi ugotovili, kakšne posledice, če sploh, bi omenjeni posel lahko imel za Petrol.

»Vodenje uprave Petrola mi pomeni veliko odgovornost, hkrati pa pomemben poslovni in osebni izziv, saj gre za vodenje ene najpomembnejših, največjih in tudi najuspešnejših slovenskih gospodarskih družb,« je ob nastopu petletnega mandata poudaril Berločnik. Kot je dodal, si bo prizadeval, da bo Petrol pod njegovim vodstvom širil energetsko ponudbo in prodajno mrežo v Sloveniji in v regiji ter ostajal konkurenčen v tem okolju tudi v prihodnje. Berločnik Petrol sicer dobro pozna. Preden je postal predsednik uprave Istrabenza, je bil namreč tudi član NS Petrola, a ga je pozneje zapustil; uradno zaradi morebitnega konflikta interesov, ki bi lahko nastal, če bi Istrabenz začel prodajati naložbe, ki zanimajo tudi Petrol. Pri vodenju Petrola pa mu bo pomagalo tudi dobro poznavanje Istrabenza, predvsem njegovega energetskega dela (Istrabenz Instalacija, Istrabenz plini). Petrol je 32-odstotni lastnik Istrabenza.