Bernanke: Fed ima orodja za zaostritev monetarne politike

Predsednik ameriške centralne banke Federal Reserve Ben Bernanke je dejal, da bo Fed pripravljen na zaostritev monetarne politike, ko se bodo obeti za ameriško gospodarstvo v zadostni meri izboljšali.

Objavljeno
09. oktober 2009 14.22
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Washington - Zagotovil je, da ima Fed široko paleto orodij za umik izrednih ukrepov, ki jih je sprejel v luči finančne in gospodarske krize. "Ko se bodo gospodarski obeti v zadostni meri izboljšali, bomo pripravljeni na zaostritev monetarne politike in bomo tako posledično v naših bilancah znova vzpostavili bolj normalno sestavo," je v četrtek zvečer na konferenci Feda v Washingtonu povedal Fred Bernanke.

"Časovnico in ritem zaostritve monetarne politike v prihodnosti, skupaj z izbiro orodij, bomo zastavili tako, da bomo kar najbolje zasledovali naš dvojni cilj maksimalne zaposlenosti in cenovne stabilnosti,"
je načrt za t. i. strategije izhoda iz povečane količine denarja v obtoku, ki bi lahko ob okrevanju pripeljala do nenadnega skoka inflacije, opisal Bernanke.

"Moji kolegi v Fedu in jaz verjamemo, da pa bo potrebno trenutne ukrepe zrahljane monetarne politike ohraniti še daljše obdobje. Na določeni točki, ko se bo gospodarsko okrevanje utirilo, pa bomo morali zaostriti monetarno politiko, da bi se izognili kasnejšim težavam z inflacijo," je pojasnil prvi mož Feda.

Odbor za odprti trg Feda na septembrskem zasedanju ni spreminjal obrestnih mer, pri čemer ključna ostaja na med 0 do 0,25 odstotka, kjer je že od lanskega decembra.

Fed se je tudi odločil, da bo podaljšal program odkupovanja vrednostnih papirjev na osnovi drugorazrednih hipotek, kakor tudi dolga hipotekarnih podjetij Fannie Mae in Freddie Mac ter Ginnie Mae, do konca prvega četrtletja 2010. Program je vreden 1450 milijard dolarjev, Fed pa ga je nameraval skleniti do konca letošnjega leta.

Fed si je povečal bilanco na 2000 milijard dolarjev in preplavil finančne trge s svežim kapitalom, potem ko se je lansko jesen poglobila finančna kriza. Obenem se je Fed odločil, da odkupi do 300 milijard dolarjev državnih obveznic, vendar so ta program avgusta skrajšali na le do konca letošnjega oktobra.

"Ključni cilj naših nedavnih nakupov vrednostnih papirjev je zmanjšati stroške in povečati dostopnost posojil za podjetja in gospodinjstva. Po naših najboljših ocenah imajo programi, kot se zdi, želen učinek," je zatrdil Bernanke.

Vlagatelji so Bernankejeve besede razumeli, da bo Fed spremenila monetarno politiko še pred vrhuncem brezposelnosti v ZDA. Prav naraščanje brezposelnosti je trenutno največja skrb ameriške gospodarske politike, saj se ta kljub začetku okrevanja gospodarstva po krizi še naprej zvišuje in naj bi prihodnje leto presegla 10 odstotkov. To pa ima negativen učinek na potrošnjo, ki je bila v zadnjem desetletju motor ameriškega gospodarstva.

Dolar se je v primerjavi z jenom in evrom po Bernankejevih izjavah okrepil, v primerjavi z japonsko valuto celo najbolj v zadnjih dveh mesecih. Rahlo se je zmanjšal tudi pribitek na ameriške državne obveznice.