Bernanke ne vidi nevarnosti ponorele inflacije

Predsednik ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) Ben Bernanke je danes v odboru za bančništvo v ameriškem senatu zavrnil skrbi pred podaljšanim obdobjem visoke inflacije zaradi trenutne rasti cen nafte in hrane.

Objavljeno
01. marec 2011 21.48
Ka.L., delo.si
Ka.L., delo.si
Washington - Prepričan je, da gre za začasne težave. V sredo bo svoje redno polletno poročilo kongresu predstavil še v predstavniškem domu, piše STA.

Bernanke je dejal, da bi podaljšano obdobje rasti cen nafte lahko predstavljajo nevarnost za gospodarsko okrevanje, vendar pa je prepričan, da je veliko bolj verjeten izid le zmerna in začasna rast potrošniških cen. Republikanci v odboru so ga napadali zaradi programa odkupovanja vladnih obveznic v vrednosti 600 milijard dolarjev, ki poteče 1. junija. Skrbi jih, da bo to povzročilo nove nevarne balone in visoko inflacijo.

Bernanke je vztrajal, da je program nujen, ker vzpodbuja porabo, znižuje obresti, omogoča posojanje, znižuje brezposelnost in zvišuje cene delnic. Vse to se dogaja, inflacije pa ni. Višje cene nafte in hrane so, tako Bernanke, posledica večjega povpraševanja v državah, kot je Kitajska, nikakor pa ne politike Feda. Kar se dogaja na Bližnjem vzhodu, bo po Bernankejevih besedah le začasno dvignilo cene, ne bo pa povzročilo ponorele inflacije, dodaja STA.

Ameriško gospodarstvo okreva, vendar pa ne bo trdno vzpostavljeno, vse dokler ne pride do trajnega podaljšanega obdobja odpiranja novih delovnih mest. Da bi se stopnja brezposelnosti z zdajšnjih okoli devetih odstotkov znižala na normalne ravni okoli šestih odstotkov, pa bo potrebnih več let, je prepričan Bernanke.

Ker delavci niso v položaju, da zahtevajo višje plače, in trg delovne sile ostaja šibak, potrošniška poraba se ravno ne bohoti, podjetja pa delajo pod zmožnostmi, Bernanke meni, da podaljšane visoke inflacije ne bo. Se je pa strinjal, da se bo to zgodilo, če bodo cene nafte rasle dlje časa. Kljub temu je prepričan, da se to ne bo zgodilo, še piše STA.