Bisol in Elektro Celje z evropskimi sredstvi v razvoj

V okviru operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov bosta v naslednjih dveh letih preboldski Bisol in Elektro Celje sodelovala pri skupnem razvojno-investicijskem projektu na področju razvoja fotovoltaike.

Objavljeno
05. september 2009 12.37
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Celje - V okviru operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov pod tematiko Povečanje deleža in optimizacija proizvodnje sončne energije v energetski mešanici bosta v naslednjih dveh letih preboldski Bisol in Elektro Celje sodelovala pri skupnem razvojno-investicijskem projektu na področju razvoja fotovoltaike.

Po besedah generalnega direktorja Bisola Uroša Merca je partnersko sodelovanje med podjetjema Bisol in Elektro Celje je ključnega pomena za razvoj fotovoltaike na domačem trgu. Za investitorje v sončne elektrarne je namreč sinergijsko povezovanje proizvajalca fotonapetostnih modulov in podjetja za distribucijo električne energije velika pridobitev.

 

Za direktorja Elektro Celja Viktorja Tajnška je osnovni cilj projekta postavitev prve optimalno načrtovane ter prostorsko in energetsko optimalno umeščene sončne elektrarne v Sloveniji. "Rezultati analiz omrežja električne energije in merilnih raziskav bodo natančni podatki o pripravljenosti distribucijskega omrežja na sprejem razpršenih obnovljivih virov električne energije," je pojasnil Tajnšek.

 

Ocenjena vrednost projekta znaša 7,6 milijona evrov, delež sofinanciranja s strani Elektro Celja pa je 2,7 milijona evrov. "Bisol bo s pridobitvijo nove visokotehnološke linije pridobilo ključno orodje za proizvodnjo sodobnejših izdelkov," je poudaril.

 

Z vidika ekologije veljajo sončne elektrarne za čiste in okolju prijazne ter ne povzročajo nobenih emisij toplogrednih in drugih plinov. Ena megavatna velika sončna elektrarna letno proizvede nekaj več kot 1,1 gigavatne ure električne energije, kar je ustreza porabi 320 povprečnih slovenskih gospodinjstev.