Bloger Turk odstopil

Minister za razvoj Žiga Turk je na svojem blogu sporočil, da je odstopil z mesta predsednika nadzornega sveta Telekoma. Zamenjal ga je Damjan Koletnik, generalni direktor Dravskih elektrarn.

Objavljeno
30. marec 2007 12.25
Žiga Turk
Priština/Ljubljana - Minister za razvoj Žiga Turk je, kot je že pred potrditvijo za ministra brez listnice napovedal, na svojem blogu sporočil, da je v četrtek na seji nadzornega sveta (NS) Telekoma v Prištini odstopil z mesta predsednika NS podjetja. "S tem smo želeli tudi simbolno pokazati, kako pomemben je za Telekom Kosovski trg," je zapisal Turk. Član nadzornega sveta bo sicer ostal do skupščine delničarjev družbe, nadzorniki pa so za novega predsednika izvolil Damijana Koletnika. Novega člana NS imenuje lastnik, torej država, potrjuje pa ga skupščina družbe.

Dogovori v zvezi z nakupom Gibtelecoma še potekajo

NS skupine Telekom Slovenije, ki je nedavno zmagala na natečaju za pridobitev licence za mobilnega operaterja na Kosovu, je ravno zaradi tega uspeha zasedal v Prištini. Na seji so nadzorniki sicer obravnavali lanske poslovne rezultate, ki po njihovem mnenju potrjujejo uspešnost matične družbe in odvisnih družb v skupini, so danes prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz družbe.

Člani nadzornega sveta so se v Prištini sestali tudi z direktorjem kosovske agencije za telekomunikacije Antonom Berisho in vodstvom Ipkoneta. Ta družba je skupaj s Telekomom in Mobitelom v konzorciju, ki je zmagal na mednarodnem razpisu za drugega operaterja mobilne telefonije GSM na Kosovu.

Kot so navedli v Telekomu, bo skupina poleg licenčnine v vrednosti 75 milijonov evrov v gradnjo omrežja GSM na Kosovu vložila 120 milijonov evrov. Prve naročnike bodo v omrežje priključili še letos, medtem ko za prihodnjih pet let načrtujejo, da bodo osvojili 50-odstotni tržni delež in imeli okrog milijon naročnikov.

V obravnavi lanskoletnega poročila skupine in matične družbe so nadzorniki ugotovili, da ti potrjujejo uspešnost poslovanja matične in odvisnih družb v minulem letu. Skupina Telekom Slovenije je lani ustvarila za devet odstotkov več prihodkov kot leto prej. Čisti konsolidirani dobiček se je zvišal za štiri odstotke na 103,4 milijona evrov.

Glede morebitnega nakupa gibraltarskega nacionalnega operaterja Gibtelecom so v družbi navedli, da pogovori o nakupu polovičnega deleža v tej družbi še potekajo in da do dokončnega dogovora še ni prišlo. Ko bodo pogovori zaključeni, bo Telekom Slovenije javnost o izidu pravočasno obvestil, so zagotovili.