Božo Petrov je odstopil s položaja predsednika sabora

Hrvaški finančni minister Zdravko Marić ostaja, Božo Petrov pa odhaja.

Objavljeno
04. maj 2017 11.52
Novica Mihajlović, Ba. Pa., STA
Novica Mihajlović, Ba. Pa., STA
Božo Petrov je po padli nezaupnici proti finančnemu ministru Zdravku Mariću odstopil s položaja predsednika hrvaškega parlamenta. »Andrej Plenković nima politične legitimnosti za vodenje vlade, ker nima večine. Zdajšnja vlada je okrnjena,« je dejal Petrov in nadaljeval: »Zaradi zaščite dostojanstva Sabora odstopam s položaja predsednika sabora.« Pri tem je dodal, da so nove volitve edina rešitev.

Vlada Andreja Plenkovića je sicer za las rešila položaj finančnega ministra Zdravka Marića, za nezaupnico bi opozicija potrebovala 76 glasov. Za nezaupnico je bilo 75 glasov in proti 75, Marić ostaja na svojem položaju.

Marićev položaj je presenetljivo rešilo glasovanje poslanca Tomislava Sauche, ki je glasoval proti nezaupnici. Kot je dejal nekdanji poslanec opozicijske SDP, je bila to njegova najtežja odločitev v življenju, vendar za njo trdno stoji.

Bo hrvaška vlada preživela Agrokor?

»Hrvaška ne potrebuje tretjih parlamentarnih volitev v 18 mesecih in dodatnih 120 milijonov kun s tem povezanih stroškov,« je dejal Saucha, vprašanja novinarjev, kako ga je vladajoča HDZ prepričala, pa je zavrnil kot nespodobna namigovanja.

Če bi hrvaški poslanci danes izglasovali predlog opozicije za nezaupnico ministru Mariću, bi koalicijski Most sprožil še predlog za razpustitev Sabora.

Po glasovanju o zaupnici Mariću je predsednik hrvaškega parlamenta in šef Mosta Božo Petrov poudaril, da med glasovanjem ni bila potrjena parlamentarna večina. Objavil je dveurni premor.

Davor Bernardić, predsednik opozicijske SDP, je vlado Andreja Plenkovića pozval k odstopu, saj je glasovanje o nezaupnici ministru Mariću pokazalo, da vlada ne uživa večinske podpore poslancev.


Hrvaški premier Andrej Plenković (na fotografiji) je prejšnji teden odstavil vse ministre in državne sekretarje Mosta.

Plenković: To je politični poraz pobudnikov nezaupnice

»Pobuda opozicije za nezaupnico finančnemu ministru se je po včerajšnji dolgotrajni razpravi izkazala za jalovo in neuspešno. Še enkrat ponavljam, da je bilo breme zbiranja 76 glasov za izglasovanje opozicije na plečih pobudnikov nezaupnice, ki so danes doživeli politični poraz,« je po glasovanju dejal hrvaški premier Andrej Plenković.

Pri tem je okrcal stranke, ki so zmožne na podlagi namigovanj in prirejenih dokumentov sprožiti neargumentirano pobudo, ki bi načela zaupanje v delo finančnega ministra. Plenković je še zavrnil namigovanja opozicije, da je vlada pri reševanju Agrokorja ravnala v nasprotju z ustavo v prid nekdanjim lastnikom in na škodo upnikov ter dobaviteljev.

Na vprašanje, ali bo očitke opozicije, da ne uživa parlamentarne večine, stehtal še z glasovanjem v parlamentu, je Plenković odgovoril: »To ni danes tema razprave.«

Kot smo že poročali, je opozicija v hrvaškem parlamentu premiera Plenkovića pozvala, naj razreši finančnega ministra Zdravka Marića, ki je pred prihodom na položaj ministra delal v upravi Agrokorja in po njihovem mnenju zaradi možnih nasprotij interesov ne bi smel kot vladni predstavnik sodelovati pri sanaciji Agrokorja. 

Ker ministri za notranje zadeve, pravosodje ter gradbeništvo in energetiko, ki prihajajo iz vrst koalicijske stranke Most, niso hoteli podpreti svojega ministrskega kolega Marića, jih je premier Plenković razrešil.

Tako je bil danes dan D tako za ministra Marića kot za celotno vlado Andreja Plenkovića, za nezaupnico bi opozicija potrebovala 76 glasov.

Medtem na borzi

Medtem ko se hrvaška politika trese zaradi Agrokorja, je na borzi vse v zvezi s tem podjetjem umirjeno. Trgovanje z delnicami Leda in vseh drugih družb, ki spadajo pod okrilje skupine Agrokor, je namreč hrvaški varuh trga vrednostnih papirjev (HANFA) začasno ustavil do 15. maja, ker izredni upravitelj Agrokorja Ante Ramljak dvomi o verodostojnosti bilanc Agrokorja. 

Ledo in druge družbe, ki so del nasedle skupine Agrokor, so za 15. maj sklicale skupščine delničarjev, na katerih bodo glasovali o razrešitvi revizorja za leto 2016 in imenovanju novega revizorja za leto 2016. O upravičenem nezaupanju Anteja Ramljaka in njegove sanatorske ekipe v uradne Agrokorjeve številke je v intervjuju za Svet kapitala spregovoril tudi Dario Juričan, režiser dokumentarnega filma o Ivici Todoriću, nekdanjem lastniku in šefu Agrokorja.

Režiser dokumentarca Gazda je začudenje strokovnjakov nad izbiro Agrokorjevega revizorja povzel s stavkom enega od njih: »Jezus, pa kdo je to?«