Bo Microsoft podatke o Windowsih moral dati zastonj?

Bruselj bo od Microsofta verjetno zahteval, da naj podatke o povezljivosti svojega operacijskega sistema Windows s programsko opremo konkurentov ponudi zastonj ali po bolj simbolični ceni.

Objavljeno
05. april 2007 13.10
Sedež Microsofta v Redmondu
London - Potem ko je Evropska komisija 1. marca ameriško računalniško podjetje Microsoft obtožila, da za podatke o povezljivosti svojega operacijskega sistema Windows s programsko opremo konkurentov zaračunava nerazumne cene, britanski časnik Financial Times v današnji izdaji piše, da bo Bruselj od Microsofta verjetno zahteval, naj te podatke ponudi zastonj ali po bolj ali manj simbolični ceni.

FT se pri tem sklicuje na dokument komisije, v katerem evropski varuhi konkurence poudarjajo, da je Microsoft v preteklosti že ponudil podatke, potrebne za medsebojno povezljivost Windowsov s programsko opremo konkurentov, zastonj ali po dokaj nizki ceni. Ker pri omenjenih podatkih ne gre za izvorno kodo operacijskega sistema in ker po mnenju Bruslja nimajo nobene inovativne vrednosti, FT predvideva, da bo komisija od Microsofta zahtevala znatno znižanje licenčnin za dostop do podatkov o povezljivosti.

Microsoft se s takšnimi ocenami ne strinja in poudarja, da so nekatere študije pokazale, da so Microsoftove licenčnine že zdaj 30 odstotkov pod tržnimi vrednostmi. Komisija ob tem opozarja, da je treba pri tem razlikovati med licenčninami za izvorno kodo in licenčninami za podatke o povezljivosti.

Microsoft ima sicer čas do 23. aprila, da odgovori na očitke komisije o previsokih licenčninah, potem pa se lahko zgodi, da bo Bruselj podjetje znova oglobil z dnevnimi globami v višini dveh milijonov evrov.

Microsoft leta 2004 plačal 497 milijonov evrov kazni

Leta 2004 je Evropska komisija Microsoftu naložila plačilo 497 milijonov evrov kazni zaradi zlorabe prevladujočega tržnega položaja na področju operacijskih sistemov. Komisija je takrat tudi zahtevala, naj ameriški gigant na evropskem trgu ponudi svoj operacijski sistem Windows brez predvajalnika multimedijskih datotek Media Player in naj konkurentom na trgu programske opreme razkrije tisti del kode Windowsov, ki omogoča učinkovito komunikacijo Microsoftovih izdelkov z izdelki njegovih tekmecev.

Medtem ko je Microsoft kazen plačal takoj in Windowse ponudil brez predvajalnika medijskih datotek, pa se je zapletlo pri dokumentaciji, ki bi omogočala združljivost Windowsov z izdelki Microsoftovih konkurentov.


Evropska komisija je decembra 2005, opirajoč se na poročila neodvisnih računalniških izvedencev, tehnično dokumentacijo, ki jo je do tedaj posredoval Microsoft in naj bi zagotavljala medsebojno združljivost, namreč označila za nezadostno. Ker Microsoft kljub opozorilom ni posredoval ustreznejše dokumentacije, je nato Bruselj julija lani zaradi tega Microsoftu naložil globo v višini dnevnih glob za vseh šest mesecev, kar je skupaj naneslo 280 milijonov evrov.