Bo Pahor držal obljubo?

Delavci Steklarske nove pozivajo premiera Pahorja, naj izpolni svojo obljubo o tem, da jim bo država poplačala neplačane prispevke za invalidsko in pokojninsko zavarovanje, ki niso bili poravnani že od leta 2004.

Objavljeno
06. oktober 2009 13.01
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Rogaška Slatina - Kot je povedal predstavnik zaposlenih Stjepan Miklaužić, jim je premier Borut Pahor na septembrskem srečanju obljubil tudi izplačilo odpravnin, ne glede na to, koliko denarja se je nabralo v stečajni masi. Za obljubljeno poplačilo prispevkov bi sicer država, ki je bila prek Kapitalske družbe (Kad) večinska lastnica Steklarske nove, morala zagotoviti okrog 2,5 milijona evrov.

Miklaužić je za petek sklical zbor delavcev, na katerega je povabil tudi Pahorja in predsednika uprave Kad Boruta Jamnika. Če delavci do petka ne bodo prejeli odgovora, zakaj jim država neplačanih prispevkov še ni poravnala, se bodo na omenjenem zboru dogovorili o odhodu v Ljubljano, kjer bodo pred vladnim poslopjem pripravili protest, nekateri delavci pa napovedujejo celo gladovno stavko.

V kabinetu predsednika vlade so pojasnili, da je Pahor predstavnikom Steklarske nove na septembrskem srečanju obljubil, da se bo "znotraj pokojninske reforme proučilo možnost, da se v osnovo za izračun pokojnine za posameznike vključuje ne zgolj plačane prispevke Zpizu, ampak tudi obračunane".

Pristojne službe pa naj bi pripravile osnutek oziroma proučile "možnost novele zakona o stečajnem postopku, kjer bi se določile nove prioritete za izplačila stečajne mase za terjatve iz neplačanih prispevkov za Zpiz", je povedala svetovalka za odnose z javnostmi v kabinetu predsednika vlade Špela Vovk.