Bo partner Michel Thierry?

V Slovenj Gradcu se je razvedelo, da bi novi strateški partner Preventa Global lahko bil francoski koncern. Ivan Majcen, predsednik uprave Preventa Global, te novice včeraj ni ne zanikal ne potrdil.

Objavljeno
10. november 2009 14.19
Ivan Praprotnik
Ivan Praprotnik
Slovenj Gradec - Novi poslovni partner Preventa Global na trgu avtokonfekcije in druge avtomobilske notranje opreme bi lahko bila evropska skupina Michel Thierry s sedežem v Laroque d' Olmesu v Franciji. Gre za veliko mednarodno podjetje s tovarnami v Evropi, Aziji in Južni Ameriki, koncern pa izdeluje in dobavlja tekstilije in usnje vsem najbolj znanim evropskim avtomobilskim tovarnam. Med drugim tudi BMW, Mercedesu, Volkswagnu, Oplu, Peugeotu, Citroënu itd. Ivan Majcen, predsednik uprave Preventa Global, te novice včeraj ni ne zanikal ne potrdil.

Preventu Global v Sloveniji gre že zelo za nohte, saj je pritisk iz partnerskega Preventa Dev iz Wolfsburga oziroma Nijaza Hastorja na Prevent Global in večinskega lastnika Janka Zakeršnika že krepko presegel običajne poslovne dogodke. S severa Evrope v Slovenj Gradec skoraj vsak dan prispe kakšna elektronska pošta, s katero iz Preventa Dev sporočajo, da po novem letu ne bodo več plačevali 150 razvojnikov v Slovenj Gradcu, o selitvi šivanja posameznih prevlek (iz Slovenj Gradca v Visoko v Bosno, iz Mirne v Zenico - obe lokaciji sta v BiH), še en program pa iz Mirne v Romunijo. Barbaros Arslan iz Preventa Dev je šel celo tako daleč, da je upravi Preventa Global odrekel opravilno sposobnost. Hastorjev Prevent Dev mora, tako pismo iz Wolfsburga, zavarovati vso proizvodnjo in kupcem zagotoviti redne dobave. In za konec, da pod »trenutnimi pogoji konstruktivno sodelovanje z odgovornimi v Preventu Global ni mogoče.«

 

Samo trije Preventovi nadzorniki (Vladimir Bilić, Janez Sušnik in Janko Šteharnik) so konec tedna menda prvič slišali za novega strateškega in poslovnega partnerja. To naj bi bil koncern Michel Thierry iz Laroque d' Olmesa iz Francije. Če je res, da bi ta mednarodni koncern Prevent Global vzel pod svojo streho, bi postal predsednik uprave Globala Ivan Majcen junak, če pa bi se zapletlo in bi slovenski Prevent moral v stečaj, pa bi bil tragični junak te zadnji čas najbolj vroče slovenjgraške in koroške gospodarske zgodbe.

 

Dokapitalizacija ne bi bila potrebna

 

Po tem, zdaj še ne čisto preverjenem scenariju, Prevent Global tudi ne bi potreboval dokapitalizacije dobrih pet milijonov evrov, o kateri uprava govori že od avgustovske skupščine. Prvi nadzornik Vladimir Bilić je prepričan, da bi slovenski koncern potem, ob predvideni prodaji odvečnega premoženja (letališče Maribor, Tovarna ivernih plošč Otiški Vrh, posamezni objekti in družbe), zmogel odplačevati vse terjatve bank. Vsako leto jih zapade v plačilo okrog deset milijonov evrov, skupaj pa naj bi jih bilo že okrog 60 milijonov evrov.

 

Da se v Slovenj Gradcu pripravlja strateški preobrat, so kajpak že izvedeli tudi v Wolfsburgu. Predsednik Globalovih nadzornikov Vladimir Bilić je sicer prizanesljivo rekel, da nov Globalov partner ne pomeni nujno tudi prekinitve odnosov s Preventom Dev. Po njegovem je kajpak vse odvisno od Nijaza Hastorja, ki si - to je tudi slišati, zdaj spet prizadeva prevzeti Prevent Global. Vladimir Bilić je rekel, da med največjima lastnikoma Preventa Global Jankom Zakeršnikom in Nijazom Hastorjem znova potekajo menda zadnji pogovori o tem, da bi Slovenjgradčan morda le prodal del, če že ne vse delnic Globala. V tem primeru bi scenarij s Francozi odpadel.

 

Tik pred koncem leta bo v Slovenj Gradcu tudi že tolikokrat napovedana nova izredna skupščina Preventa Globala. Na njej bodo izvolili dva nova nadzornika. Bogdan Šavli je odstopil iz zdravstvenih razlogov prejšnji teden in je to lahko storil takoj, Janku Šteharniku, ki je bil v NS izvoljen letos avgusta, že oktobra pa je odstopil, pa se mandat izteče 22. decembra. Preventov NS ima po statutu pet članov, že dolgo pa ga sestavljajo le štirje, saj Boruta Meha, potem ko je postal predsednik uprave, med nadzorniki ni nadomestil nihče.