Bo Rusija ustavila uvoz mesa iz EU?

Zaradi nizke kakovosti mesnih izdelkov in slabih higienskih standardov, so ruske oblasti znova zagrozile, da bodo ustavile uvoz mesa in mesnih izdelkov iz držav EU.

Objavljeno
02. marec 2007 14.29
V enem izmed obratov Kraljevih mesnin
Moskva - Ruske oblasti so danes znova zagrozile, da bodo ustavile uvoz mesa in mesnih izdelkov iz držav EU. Kot je sporočila ruska agencija za nadzor hrane, bodo ustavili uvoz iz držav, ki do konca tega meseca ne bodo podrobno pojasnile, kako skrbijo za neoporečnost pošiljk mesa in mesnih izdelkov. "Če država EU ne bo priskrbela zahtevanega gradiva, bomo prisiljeni ustaviti uvoz mesnih izdelkov iz te države v Rusijo," je v sporočilu zapisala agencija.

V sporočilu za javnost je ruska agencija za nadzor hrane pojasnila, da je Evropski komisiji že poslala pismo, v katerem je zahtevala, da vse države EU do 31. marca pošljejo ruskim oblastem podatke o tem, kako so v letu 2006 nadzirale "vsebnost prepovedanih in škodljivih snovi" v živih živalih in mesnih izdelkih ter kako nameravajo to početi v letošnjem letu.

Rusija je pomemben trg za evropsko kmetijstvo, vreden več sto milijonov evro letno. Vendar pa se Moskva vedno bolj pritožuje zaradi nizke kakovosti izdelkov in slabih higienskih standardov. S to razlago je konec leta 2005 prepovedala uvoz mesa in kmetijskih pridelkov iz Poljske, pred vstopom Romunije in Bolgarije v EU januarja letos pa je zaradi prisotnosti prašičje kuge v teh dveh državah grozila celo s prepovedjo mesa iz celotne unije.

Ruska agencija za nadzor hrane je tudi danes naštela več deset primerov najdb salmonele in drugih vrst bakterij v pošiljkah iz Belgije, Francije, Nemčije in Nizozemske. Po njenih trditvah so še vedno "pogosti primeri izvoza podpovprečnih mesnih izdelkov" iz EU v Rusijo, čeprav so ruske oblasti lani že opozorile veterinarske službe v več državah EU, da naj izboljšajo svoje standarde.