Bo Sahalih-2 ostal brez evropskih posojil?

Evropska banka za obnovo in razvoj zaradi spremembe lastništva v največjem svetovnem projektu za pridobivanje nafte in zemeljskega plina projekta ni več pripravljena posojila.

Objavljeno
12. januar 2007 15.00
London - Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je v četrtek naznanila, da zaradi spremembe lastništva v največjem svetovnem projektu za pridobivanje nafte in zemeljskega plina Sahalin-2 temu projektu ni več pripravljena nuditi posojila. EBRD je razmišljala o posojilu v višini 400 milijonov dolarjev za ta projekt.

EBRD je sicer ob tem dodala, da je pripravljena razmisliti o novi prošnji za posojilo, ki bi jo vložila nova skupina delničarjev. "Če bo skupina delničarjev zaprosila za posojilo in dokazala, da je projekt primeren za investiranje s strani EBRD, bi banka o financiranju v prihodnje lahko razmislila," so sporočili iz banke. Ob tem pa so poudarili, da bolj kot se 20 milijard dolarjev vreden projekt bliža zaključku, manjše bo posojilo, ki bi ga EBRD lahko ponudila.

Kot je znano, je decembra ruska energetska družba Gazprom prevzela vodenje projekta Sahalin-2, ki ga je na otoku Sahalin na ruskem Daljnem vzhodu začel nizozemsko-britanski koncern Shell. Za 5,6 milijarde evrov je Gazprom odkupil polovični delež plus eno delnico. Sahalin-2 je bil pred tem v 55-odstotni lasti Shella in 45-odstotni lasti japonskih družb Mitsui in Mitsubishi, po dolgotrajnih pogajanjih pa je nadzor nad projektom le uspelo prevzeti ruski strani. Shell je svoj delež zmanjšal s 55 odstotkov na 27,5 odstotka, Mitsui und Mitsubishi pa sta ohranili 10- oz. 12,5-odstotni delež.

Predvideni stroški projekta, ki so bili sprva ocenjeni na deset milijard dolarjev, so se že pred časom podvojili. Do decembra so po pojasnilih Shella v projekt, s katerim naj bi pridobili okoli štiri milijarde sodov nafte, investirali 12 milijard dolarjev.