Bo Texas Pacific Group prevzel Iberio?

Ameriška investicijska družba Texas Pacific Group namerava prevzeti španskega letalskega prevoznika Iberia za 3,4 milijarde evrov.

Objavljeno
30. marec 2007 20.26
Letala Iberie so ostala na tleh
Madrid - Ameriška investicijska družba Texas Pacific Group razmišlja o prevzemu španskega letalskega prevoznika Iberia. Kot so danes sporočili iz agencije za nadzor borze v Madridu, namerava ameriško podjetje za nekdaj državno letalsko družbo odšteti 3,4 milijarde evrov.

Iz družbe Texas Pacific Group so pri Iberii uradno zaprosili za podatke in informacije, na podlagi katerih bi se odločili za morebiten prevzem. Američani nameravajo za Iberiino delnico plačati 3,60 evra. To je precej pod ceno na borzi, kjer je cena na delnico nekaj časa dosegala tudi štiri evre.

O prevzemu Iberie se govori že nekaj tednov. Med morebitnimi interesenti so omenjali tudi britanskega prevoznika British Airways in nemškega Lufthansa. Vodstvo družbe je pred kratkim prvega moža koncerna Fernanda Conteja pooblastilo, da se razgleda za morebitnim partnerjem. Španska letalska družba predvsem zaradi svojih letalskih povezav med Evropo in Latinsko Ameriko velja za zaželen objekt za prevzem. Špekulacije glede prevzema so povzročile, da se je cena njene delnice od začetka leta zvišala že za 45 odstotkov.

V družbi Texas Pacific Group so napovedali, da se bodo po prejemu zahtevanih podatkov o morebitni prevzemni ponudbi odločili v roku štirih do šestih mesecev. Ta družba je leta 1993 kupila ameriško letalsko družbo Continental Airlines, ki je bila v finančnih težavah, ter jo po sanaciji spet prodala. Prevzeti želi tudi avstralskega prevoznika Quantas.

Največji delničar Iberie je British Airways z desetodstotnim lastniškim deležem. Španci s partnerstvom z Britanci sicer niso zadovoljni.