Bodo Bevcu dokazali?

Sodišče v Veliki Gorici je začelo sojenje proti nekdanjemu predsedniku uprave družbe PIK Vrbovec Bojanu Bevcu, je potrdil njegov zagovornik Čedo Prodanovič.

Objavljeno
19. marec 2007 16.43
Zagreb - Sodišče v Veliki Gorici je začelo sojenje proti nekdanjemu predsedniku uprave družbe PIK Vrbovec Bojanu Bevcu, je potrdil njegov zagovornik Čedo Prodanovič. Dodal je, da bo sodišče v torek in sredo zaslišalo priče, ter da pričakuje, da "celoten postopek ne bo trajal dolgo". Prodanovič je še dejal, da je računovodsko-finančni izvedenec našel dokumente, ki bodo pomagali njegovem varovancu.

Okrog 61 milijonov evrov dolgov?

"Novi dokumenti kažejo, da je Bevc imel osnovo za izplačila menedžerskih nagrade za dobro poslovanje PIK Vrbovec", je povedal Prodanovič. Hrvaško tožilstvo namreč ocenjuje, da obstaja sum, da je Bevc lažno predstavljal poslovanje družbe z namenom pridobitve menedžerskih nagrade za dobro poslovanje podjetja v višini 3,5 milijona kun (475.000 evrov). V PIK Vrbovcu zatrjujejo, da je Bevčeva krizna uprava za seboj pustila okrog 450 milijonov kun (61 milijonov evrov) dolgov.

Bevčeva obramba temelji na trditvi, da je Bevc sklenil pogodbo z družbo PIK Vrbovec, po kateri je njegova družba Adria Management angažirala štiri osebe, vključno z njim, da kot menedžerji vodijo sanacijo. Bevc trdi, da so jo uspešno opravili in da so si na podlagi tega izplačali nagrado.

Prikrivanje resničnega stanja

Bevc je med zaslišanjem marca lani zavrnil vse obtožbe, ki ga med ostalim bremenijo, da ni prikazal resničnega stanja v poslovanju PIK Vrbovec in namesto izgube 73 milijonov kun (9,9 milijona evrov) za leto 2002 predstavil približno sedem milijonov kun (950.000 evrov) dobička.

Tožilstvo mu tudi očita, da je ribogojnico pri Sinju, vredno okrog 5,5 milijona kun (747.000 evrov), nezakonito prodal za manj kot 19.000 kun (2500 evrov). Kot direktor družbe naj bi Bevc z denarjem podjetja plačal posojila, ki jih je potreboval za svojo ameriško družbo Adria Management.

Bevc je marca lani sodniku povedal, da je PIK Vrbovec pravzaprav še dolžan njegovemu podjetju, ki ga je hrvaški sklad za privatizacijo leta 2001 najel, da bi saniral hrvaško podjetje, ki je bilo tedaj pred stečajem. Do takrat je bil v PIK Vrbovcu predstavnik za ameriški trg v New Yorku.

Bevc, ki je bil aretiran 22. januarja 2006 v Avstriji, je bil nekoč tudi direktor Steklarne Rogaška.