Bodo stavkali tudi v Preventu?

Nadzorni svet slovenjgraške družbe Prevent Global je razpravljal o pismu nezaupnice upravi družbe in o tekočem poslovanju. Nadzorniki so se zavzeli za umiritev razmer, sindikat pa je medtem napovedal stavko.

Objavljeno
19. oktober 2009 23.21
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Slovenj Gradec - Kot je po seji sporočil predsednik nadzornikov Vladimir Bilić, so na seji vsi vpleteni predstavili svoja stališča, povezana s pismom nezaupnice upravi Prevent Globala. Pismo je, kot je znano, 11 podrejenih direktorjev upravi Prevent Globala na čelu z Ivanom Majcnom poslalo prejšnji teden, potem ko je Majcen na ponedeljkovem kolegiju napovedal možnost za prekinitev sodelovanja z nemško družbo Prevent DEV, prek katere poteka sicer večina poslov družbe Prevent Global.

"Tako nadzorni svet kot tudi uprava se strinjata, da je uspešna rešitev v dani situaciji povsem realna možnost, vendar pa je pri tem potrebno medsebojno sodelovanje obeh organov Prevent Globala skupaj z izvršnimi direktorji," je po seji sporočil predsednik nadzornega sveta in dodal, da pa se glede ugibanj v javnosti, povezanih z morebitnimi razrešitvami uprave oz. direktorjev, na nadzornem svetu ni "niti razpravljalo niti odločalo".

Nadzorni svet je upravo pozval k umirjanju napetosti znotraj Skupine Prevent Global in v razmerju do družbe Prevent DEV, pri čemer nadzorni svet upa, da bosta Prevent Global in Prevent DEV vendarle našla skupni jezik. V povezavi s poslovanjem pa je štiričlanski nadzorni svet zadolžil upravo, naj do konca oktobra v sodelovanju z direktorji pripravi načrt realizacije poslovnega načrta za preostanek letošnjega leta in osnutek poslovnega načrta za prihodnje leto.

Na seji nadzornikov so pri obravnavi pisma nezaupnice sodelovali tudi predstavniki sindikata. Kot je povedal sekretar koroškega območnega združenja Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lojze Raško, so nadzornikom predstavili aktivnosti sindikata za zaščito pravic delavcev in jih med drugim seznanili s sklepom o napovedani stavki, ki bo izvedena 19. novembra v primeru, da delavci do 18. novembra ne bodo dobili plač za oktober.

Izvršni odbor podjetniškega sindikata je sklep o napovedi stavke sprejel danes dopoldne, in sicer zato, ker obstajajo pokazatelji, da podjetju zmanjkuje denarja, saj se delavci med drugim pritožujejo nad poslabšanimi delovnimi pogoji, je povedal Raško. Plače za mesec september so sicer delavci brez zapletov prejeli 14. oktobra.

Nadzorniki se bodo ponovno sestali predvidoma naslednji petek, 30. oktobra, ko bodo na redni seji obravnavali predlog uprave za sklic že napovedane izredne skupščine, na kateri naj bi lastniki odločali o rešitvi družbe pred plačilno nesposobnostjo.

Največja lastnika Prevent Globala, Janko Zakeršnik (52 odstotkov) in Nijaz Hastor (45 odstotkov), ki je tudi lastnik nemškega Prevent DEV, namreč doslej nista uspela doseči soglasja glede prihodnosti družbe, ki za nadaljnji obstoj nujno potrebuje svež kapital.