Boeing z rekordnim številom naročil

Ameriški letalski proizvajalec Boeing je lani zabeležil rekordnih 1044 novih naročil za komercialna letala, največje zanimanje pa je vladalo za model 787 dreamliner.

Objavljeno
06. januar 2007 14.45
Lufthansa je naročila 20 Boeingovih širokotrupnih letal 787-8
Chicago - Ameriški letalski proizvajalec Boeing je v letu 2006 zabeležil rekordnih 1044 novih naročil za komercialna letala, pri čemer je največje zanimanje vladalo za model 787 dreamliner, ki ga odlikuje dobra izraba goriva, ter za model 737 z enim prehodom. Kljub temu da je v novih naročilih Boeing lani presegel največjega tekmeca, evropskega letalskega proizvajalca Airbus, pa je slednji dobavil več letal in tako uradno ostaja številka ena.

Boeing je v letu 2006 zabeležil 398 dobav, kar je 37 odstotkov več kot leto poprej. Airbus je medtem v istem letu po prvih ocenah dobavil 425 letal in se s tem že četrto leto zapored uradno povzpel na vrh lestvice največjih letalskih proizvajalcev na svetu. Vendar pa evropska letalska družba zaostaja za ameriškim rivalom po številu novih naročil. Končne številke sicer še niso znane, pač pa je Airbus do konca lanskega novembra zabeležil 635 novih naročil.

Airbus izgubil tržni delež

Analitiki poudarjajo, da se je Airbus v minulem letu srečeval s številnimi težavami predvsem pri proizvodnji letalskega velikana A380, zaradi česar je izgubljal zaupanje in s tem tržni delež. Airbus je zaradi zamud pri projektu A380 v lanskem letu zamenjal tri izvršne direktorje, dubajska letalska družba Emirates je preklicala svoja naročila za letala A380 in morebitna nova naročila, Airbusov lastnik, letalski in oborožitveni koncern EADS, pa je načrtovani dobiček znižal za 4,9 milijarde evrov.

Medtem je Boeing v minulem letu prejel naročila 76 različnih strank. Številke kažejo Boeingovo rast, številni strokovnjaki pa že napovedujejo, da bo v letu 2007 prvo mesto na lestvici največjih pripadlo ameriškemu proizvajalcu.