Bogdan Šavli odstopil iz nadzornega sveta

Z mesta člana nadzornega sveta Prevent Globala je zaradi zdravstvenih razlogov odstopil Bogdan Šavli. O prihodnosti podjetja, ki mu grozi plačilna nesposobnost, se bodo odločali na petkovi seji.

Objavljeno
05. november 2009 18.15
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Slovenj Gradec - Z mesta člana nadzornega sveta podjetja Prevent Global je odstopil Bogdan Šavli, je potrdil predsednik nadzornega sveta Vladimir Bilić. Šavli je kot razlog za odstop navedel zdravstvene razloge. Petkova seja nadzornikov naj bi bila ne glede na to sklepčna, pravi Bilić, saj kljub odstopu mandat še vedno teče članu Janku Šteharniku.

Šteharnik je, kot je znano, z mesta člana nadzornega sveta Prevent Globala odstopil 22. oktobra. Kot je pojasnil Bilić, mu mandat po internih aktih teče še dva meseca od podaje odstopne izjave, kar pa ne velja za primer, da član odstopi iz zdravstvenih razlogov.

 

Odstopno izjavo Bogdana Šavlija, sicer direktorja in solastnika družbe Prevent Halog iz Lenarta v Slovenskih Goricah, je sekretar nadzornega sveta Prevent Globala prejel danes, je povedal Bilić.

 

Šavli je bil v nadzorni svet koncerna imenovan s strani nemškega podjetja Prevent DEV, ki je v lasti Nijaza Hastorja, sicer 45-odstotnega lastnika Prevent Globala. V nadzornem svetu, ki bo v petek razpravljal o ukrepih pred grozečo plačilno nesposobnostjo podjetja, je poleg Bilića in Šteharnika še Janez Sušnik.

 

Sicer pa je danes v Slovenj Gradcu na predlog predsednika uprave Prevent Globala Ivana Majcna potekal zbor delavcev. Majcen je zaposlenim pojasnil, da uprava nadaljuje z nizom različnih aktivnosti za reševanje zaostrene poslovne in finančne situacije v podjetju in da se pomemben del aktivnosti uprave nanaša na ohranitev oz. pridobitev novih proizvodnih programov, so sporočili iz Prevent Globala.

 

Kot je delavcem dejal Majcen, je uprava zato v zadnjem obdobju opravila sestanke pri Preventovih končnih kupcih, ki, kot so zapisali v sporočilu za javnost, "kot družbeno odgovorna podjetja izražajo pripravljenost za ohranitev proizvodnje v Sloveniji".

 

Glede odnosa s Prevent DEV, ki je posrednik v poslih med Prevent Globalom in končnim kupcem, pa je Majcen poudaril, da Prevent Global v sodelovanju s Prevent DEV vežejo konkretne poslovne pogodbe, ki jih Prevent Global tudi izpolnjuje, kar pričakuje tudi s strani Prevent DEV.

 

Predsednik podjetniškega sindikata Vlado Zorman pa je dejal, da sindikat dvomi v napovedi uprave glede možnosti nadaljevanja proizvodnje in pridobivanja novih poslov. V sindikatu ocenjujejo, da zdajšnje poslovanje in obeti ne kažejo na to, da bi podjetje lahko še naprej normalno poslovalo in hkrati odplačevalo dolgove.

 

V sindikatu so po Zormanovih besedah pripravljeni počakati do konca novembra, ko naj bi se položaj razjasnil, še vedno pa ostaja napoved stavke za 19. november v primeru, da podjetje zaposlenim do 18. novembra ne izplača plač za oktober in da ne poravna plačil za drugi pokojninski steber, kar delavcem v matični družbi in nekaterih hčerinskih družbah glede na dogovore iz preteklosti dolguje za štiri mesece pred letošnjim oktobrom, medtem ko je bil prispevek za oktober poravnan.