Boj za Zavarovalnico Maribor

NKBM do polovičnega praga v Zavarovalnici Maribor manjka le nekaj manj kot desetina odstotka. Matjaž Kovačič menda že nekaj mesecev neuspešno čaka na dovoljenje AZN za povečanje lastniškega deleža v ZM nad polovico.

Objavljeno
21. september 2009 22.51
Urban Červek
Urban Červek
Maribor - Zavarovalnica Maribor, druga največja zavarovalnica v državi, ki jo vodi Drago Cotman, se je te dni znašla v središču konflikta med vladajočo politiko in vodstvom NKBM glede vzpostavitve tako imenovanega štajerskega finančno-zavarovalniškega stebra. Največji lastnici zavarovalnice, mariborska Nova KBM in ljubljanska pozavarovalnica Sava Re, poskušata zato druga drugo izriniti iz lastniške strukture ZM.

 

Nadzorni svet NKBM pod vodstvom novega predsednika Danila Topleka na včerajšnji seji sicer ni obravnaval morebitne dokapitalizacije Zavarovalnice Maribor, v kateri ima banka 49,96-odstotni lastniški delež. Kot so sporočili iz NKBM, so nadzorniki včeraj obravnavali le tekoče poslovanje ter sprejeli rebalans letošnjega poslovnega načrta. Morebitno dokapitalizacijo naj bi uvrstili na dnevni red prihodnje seje, ki bo že 28. septembra, smo izvedeli neuradno, čeprav tudi to zaradi pritiska politike na upravo NKBM pod vodstvom Matjaža Kovačiča ni gotovo.

 

Jutri seja NS Save Re

 

Na drugi strani pa se jutri sestane nadzorni svet Save Re, ki ima v Zavarovalnici Maribor 45,79 odstotka delnic. Med drugim bodo menda odločali tudi o morebitni ponudbi za prevzem ZM. Ali neuradne informacije držijo, nam včeraj na sedežu Save Re, ki jo vodi Zvonko Ivanušič, ni uspelo izvedeti.

 

V ozadju boja za prevlado v Zavarovalnici Maribor med mariborsko NKBM in ljubljansko Pozavarovalnico Sava je po naših informacijah politično oviranje vzpostavitve dolgo načrtovanega štajerskega finančno-zavarovalniškega stebra, ki ga je prejšnja vlada podprla. Zdaj vladajoča politika namreč ni naklonjena oblikovanju močnejše skupine okoli NKBM, zato prek Save Re preprečuje, da bi NKBM prevzela nadzor nad ZM. Pri tem naj bi imela pomembno vlogo formalno neodvisna Agencija za zavarovalni nadzor (AZN) po vodstvom Mihaela Permana.


NKBM brez dovoljenja agencije

 

Predsednik uprave NKBM Matjaž Kovačič menda tako že nekaj mesecev neuspešno čaka na dovoljenje AZN za povečanje lastniškega deleža v ZM nad polovico, s čimer bi dokončno presekali blokado med največjima lastnikoma. NKBM do polovičnega praga v ZM namreč manjka le manj kot desetina odstotka lastniškega deleža, ki bi ga lahko banka kupila od več malih lastnikov s skupaj slabimi petimi odstotki ZM. Največja lastnika za Savo Re in NKBM sta namreč Probanka z 2,6 odstotka in Perutnina Ptuj z 0,8 odstotka delnic ZM. Agencija se je tako odkrito postavila na stran politike, ki ni naklonjena krepitvi vpliva NKBM s tesnejšim povezovanjem s Poštno Banko in Zavarovalnico Maribor, smo izvedeli. Tudi na AZN nam včeraj naših informacij ni uspelo preveriti.

 

Hkrati pa boj med NKBM in Savo Re poteka tudi prek dokapitalizacije ZM, ki jo je ta morala razpisati zaradi kapitalske neustreznosti ob 20,2 milijona evrov izgube v prvi polovici letošnjega leta. Zato je morala ZM razpisati dokapitalizacijo v višini 14,2 milijona evrov, sicer bi lahko proti zavarovalnici spet ukrepala AZN. Dokapitalizacijo hočejo v NKBM izkoristiti za povečanje svojega deleža v ZM, a jim to zaradi neizdaje soglasja preprečuje AZN. Sava Re namreč po neuradnih podatkih ta trenutek nima dovolj prostega kapitala ne za dokapitalizacijo ne za prevzem, zato prek politike in AZN preprečuje, da bi jo iz ZM izrinila NKBM.


Iz torkove tiskane izdaje Dela