Bojan Dremelj: Nekdanja uprava podpira izredno revizijo Telekoma

Že tretja revizija bo vključevala tudi pregled poslovanja v zadnjem letu. Prejšnje poslovodstvo 
je o vsem redno, celovito in transparentno poročalo je zapisal Dremelj.

Objavljeno
03. marec 2011 21.58
Bojan Dremelj, predsednik uprave Telokma Slovenije
Aleš Stergar, gospodarstvo
Aleš Stergar, gospodarstvo
Ljubljana – Nekdanja uprava Telekoma Slovenije podpira napovedano izredno revizijo, je v prvi izjavi skoraj eno leto po prenehanju funkcije zapisal njen predsednik Bojan Dremelj. Ker je v zadnjem letu v zvezi z delom nekdanje uprave TS v javnosti krožilo veliko nepreverjenih in škodoželjnih navedb, je čas, da se preverijo dejstva, zato nekdanje poslovodstvo podpira napovedano izredno revizijo. Posebno ker bo že tretja revizija po odhodu nekdanje uprave vključevala tudi pregled poslovanja v zadnjem letu, razkrila ozadje visokih odpisov leta 2010 in seveda tudi vpliv sedanjega vodenja TS na rezultate nekdanje uprave. Ugotovitve izredne revizije bodo, v nasprotju s tistimi iz dosedanjih dveh, javne, je zapisal Bojan Dremelj.

»Forenzična (!) revizija revizijske hiše PriceWaterhouseCoopers ni podala nobenih temeljev za tožbo proti nekdanji upravi. Odločitev, da jo je treba tožiti za vsako ceno, pa je vodila nekatere člane sedanje uprave in nadzornega sveta TS k vedno novim preiskavam in iskanju senzacij, vse s ciljem odvračanja pozornosti od trenutnega stanja. Tako so poiskali drugo revizijsko hišo, ki je postregla z zahtevanimi rezultati (pri čemer ni opravila niti enega intervjuja ali razgovora z vpletenimi), s katerimi zdaj poskušajo zgraditi tožbe, ki jih je napovedal predsednik sedanje uprave.«

Nekdanja uprava 
brez razrešnice

»Nekdanja uprava TS je delala vestno in upoštevala vse dobre prakse poslovodenja. Javnost in delničarje je o vsem redno, celovito in transparentno obveščala, kar pa zdaj ni več praksa, saj v pred kratkim objavljenem poročilu za leto 2010 ni več pregleda poslovanja po družbah in ključnih trgih,« je še zapisal Bojan Dremelj.

Dremljeva uprava na lanski delničarski skupščini tako kot nadzorni svet, ki ga je vodil Damijan Koletnik, nista dobila razrešnice, delničarji pa so zahtevali ugotavljanje odgovornosti. Po dveh revizijah je sedanje poslovodstvo TS prejšnji teden napovedalo, da bo vložilo dve odškodninski tožbi proti odgovornim. Na začetku tedna sta sledila še Kad in Sod, ki sta od delničarske skupščine zahtevala, da se imenuje posebni revizor za preveritve vodenja posameznih poslov družbe doma in tujini v zadnjih petih letih. Verjetno torej od marca 2006.

To je obdobje, ko sta TS vodila Bojan Dremelj (od marca 2006 do marca 2010) in Ivica Kranjčević (od marca 2010.) Dremelj je v TS prišel maja 2005, v času, ko je bil predsednik uprave TS Libor Vončina. Predsedniki nadzornega sveta TS, ki je potrjeval vse pomembne poslovne odločitve, so bili do marca 2006 Miro Rozman, od takrat do marca 2007 Žiga Turk, ki ga je nasledil Damijan Koletnik, od aprila 2009 pa je predsednik NS TS Tomaž Berginc.

Kaj bi lahko 
preiskovali revizorji

Geografska širitev v jugovzhodno Evropo je bila že nekaj let strateška usmeritev TS. Leta 2000 je poskus nakupa makedonskega Telekoma preprečila takratna slovenska vlada, leta 2005 TS ni uspel na razpisu v Črni gori, hčerinskemu Mobitelu pa je spodletel poskus pridobitve koncesije na Kosovu. Januarja 2006 se je uprava TS odločila, da ne bo oddala zavezujoče ponudbe za nakup 60-odstotnega deleža v malteškem nacionalnem operaterju Maltacom.

Položaj predsednika uprave TS je Bojan Dremelj marca 2006 prevzel hkrati s prvo geografsko širitvijo družbe, nakupom makedonskega internetnega ponudnika Onnet. Junija 2006 je sledil nakup kosovskega internetnega ponudnika Ipkonet, ki je spomladi 2007 pridobil koncesijo za mobilnega operaterja. Decembra 2006 je TS v Republiki srbski kupil družbo Blicnet, kar se je do jeseni 2008 zlilo z drugim nakupom, družbo Aneks. Aprila 2007 je TS kupil 50-odstotni delež gibraltarske telekomunikacijske družbe Gibtelecom, aprila 2009 pa drugega največjega makedonskega operaterja mobilne telefonije Cosmofon, ki je bil nato po reorganizaciji in združitvi z Onnetom preimenovan v One.

Oktobra 2006 so delnice TS začele kotirati na ljubljanski borzi. V zimi 2007/2008 je propadel nov poskus privatizacije Telekoma Slovenije, njegove delnice pa so z rekordnih višin več kot 400 evrov začele padati proti današnjim vrednostim pod 100 evrov. Leta 2008 je TS kupil največji iskalnik v Sloveniji Najdi.si, s čimer je želel izkoristiti sinergije; v tem letu je bila tudi s pomočjo svetovalcev iz Boston Consulting Groupa pripravljena reorganizacija skupine, ki pa ni bila izpeljana.