Bojan Kontič: Želijo "proučiti vse vidike TEŠ6" in potem investicijo ustaviti

Velenjski župan in poslanec SD Bojan Kontič je v pogovoru za velenjsko lokalno televizijo komentiral delovanje ministrice za gospodarstvo Darje Radić na zadnje zaplete v zvezi s projektom šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. V pismu za javnost ministrstvo poziva k odgovornemu ravnanju.

Objavljeno
04. marec 2011 14.27
P. B., Celje; Ne. Š., delo.si
P. B., Celje; Ne. Š., delo.si
Ljubljana - Velenjski župan in poslanec SD Bojan Kontič v svojem pismu javnosti ne oporeka pravici ministrice za gospodarstvo Darje Račić, da v imenu države išče odgovore na vsa vprašanja, povezana s to investicijo. "Žal pa se nikakor ne morem znebiti občutka, da vse te njene aktivnosti niso povezane zgolj z željo po strokovni presoji projekta, temveč gre predvsem ali samo za iskanje bolj ali manj tehtnega razloga za prekinitev projekta, ki že lep čas teče," meni.

Menjava vodstva Termoelektrarne Šoštanj za dosego tega cilja, kot kaže, ni bila dovolj, pravi Kontič. Po njegovih besedah je bila le prvi korak na poti do zaustavitve projekta. "Najožji ministričini sodelavci so širili dezinformacije o zalogah in kvaliteti premoga iz velenjskega premogovnika. Informacije, ki so pravzaprav poslovna skrivnost (in so bile znotraj ministrstva za gospodarstvo pred časom tudi potrjene), so postale plen politike," dodaja in se sprašuje, ali bo kdo za to početje odgovarjal oziroma poravnal stroške, ki so pri tem nastali.

"Kaplja čez rob pa je ministričina ocena, da bi lahko sredstva investicije v višini 1,2 milijarde evrov namenili za tako imenovani socialni argument – torej za nova kvalitetna delovna mesta," še meni velenjski župan. Pri investiciji v šesti blok šoštanjske termoelektrarne po njegovo ne gre za sredstva, ki bi jih država zagotavljala iz državnega proračuna, temveč gre zgolj poroštvo države za najeti kredit, ki je del finančne konstrukcije te investicije.

Kontič se strinja z opozorilom, da bi se "brez omenjene investicije oziroma posodobitve Termoelektrarne Šoštanj proizvodnja premoga v naslednjih letih hitro zmanjšala, kar bi seveda pomenilo nerentabilno poslovanje Premogovnika Velenje in njegovo postopno zapiranje." 

Ministrico in njene sodelavce zato pozivam k odgovornemu ravnanju, je zapisal v svoji izjavi za javnost.

Delovanje ministrice Radićeve na zadnje zaplete v zvezi s projektom TEŠ6 je Bojan Kontič komentiral tudi v pogovoru za velenjsko lokalno televizijo.