Bolgarija zahteva od EU milijardo evrov

Bolgarija zahteva dvakrat višje nadomestilo za zaprtje reaktorjev v jedrski elektrarni Kozluduj, kot ga ji je obljubila Evropska komisija. Bolgarija je lani na Balkan izvozila za 7,8 milijarde kilovatnih ur elektrike.

Objavljeno
07. januar 2007 07.52
bolgarski minister za gospodarstvo in energetiko Rumen Ovčarov
Sofija - Bolgarija bo za zaprtje reaktorjev v jedrski elektrarni Kozluduj zahtevala dvakrat višje nadomestilo, kot ji ga je obljubila Evropska komisija, je za bolgarski nacionalni radio dejal bolgarski minister za gospodarstvo in energetiko Rumen Ovčarov.

" Vsota približno milijardo evrov je razumno nadomestilo, če nam seveda ne bo uspelo ponovno odpreti reaktorjev," je dejal bolgarski minister.
Bolgarija, ki je 1. januarja postala članica EU, je morala na zahtevo EU iz varnostnih razlogov zapreti štiri od skupaj šestih jedrskih reaktorjev v edini bolgarski jedrski elektrarni Kozloduj. Dva najstarejša reaktorja je Bolgarija v skladu s svojimi zavezami zaprla že leta 2002, tik pred vstopom v EU pa je 31. decembra zaprla še dva reaktorja. EU naj bi Sofiji za zaprtje vseh štirih reaktorjev plačala 550 milijonov evrov.

V jedrski elektrarni Kozloduj tako obratujeta le še dva jedrska reaktorja, ki pa ne bosta proizvedla dovolj energije, da bi jo država, ki je bila doslej glavni izvoznik električne energije na Balkan, še naprej lahko izvažala. Z nedeljsko ustavitvijo dveh reaktorjev je tako Bolgarija prekinila dobavo električne energije na Balkan.

Pomanjkanje električne energije v regiji je argument, s katerim si bo Bolgarija prizadevala za ponovno odprtje reaktorjev 3 in 4, je danes dejal Ovčarov. "Že danes imamo veliko povpraševanja za dobavo elektrike na Kosovo in v Makedonijo," je dejal.

Bolgarija je leta 2006 izvozila približno 7,8 milijarde kilovatnih ur električne energije v države na Balkanu ter upa, da bo pomanjkanje energije na tem območju napeljalo Evropsko komisijo k ponovnemu premisleku glede stališča o ponovnem odprtju dveh reaktorjev v jedrski elektrarni Kozluduj.