Bolj so se podražile storitve kot izdelki

Zveza potrošnikov Slovenije je petič preverila cene izdelkov in storitev, ki jih spremlja v okviru slovenskega prehoda na evro. Ugotovitve kažejo, da so cene pogosteje dvigovali ponudniki storitev kot izdelkov.

Objavljeno
05. marec 2007 15.13
Breda Kutin
Ljubljana – Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je februarja petič preverila cene izdelkov in storitev, ki jih spremlja v okviru slovenskega prehoda na evro – pricewatch. "Čeprav rezultatov ne moremo neposredno primerjati z ugotovitvami statističnega urada, se je tudi v naši analizi pokazalo, da so cene pogosteje dvigovali ponudniki storitev kot izdelkov," je povedala predsednica ZPS Breda Kutin. Slika je zelo podobna, je poudarila.

Državni statistični urad je v prvih dveh mesecih letos v analizi gibanja cen življenjskih potrebščin ugotovil deflacijo, ljudje pa menijo, da so številni izkoristili uvedbo evra in podražili izdelke oz. storitve. "Naša košarica ne potrjuje percepcije ljudi, da se je najbolj dražila trgovina," je na današnji novinarski konferenci dejala Kutinova.

"Košarica ZPS je precej drugačna kot košarica statističnega urada. Mi smo preverjali cene tistih izdelkov in storitev, ki so bile kritične v 12 državah EU, ki so evro uvedle pred Slovenijo," je izpostavila Kutinova. Po njenih besedah pa je slika v obeh analizah precej podobna, zato ZPS nima razloga, da bi dvomila v podatke statistike.

V ZPS so v analizi cen, ki jih spremljajo od lanskega februarja, ugotovili, da se je 25 odstotkov vsebine košarice pocenilo, 39 odstotkov cen je ostalo nespremenjenih, 36 odstotkov se je podražilo. "V enem letu se je podražilo 50 odstotkov storitev in 35 odstotkov izdelkov iz naše košarice," je povedala Kutinova in dodala, da je pomemben delež opazovanih cen ostal na enaki ravni ali se pocenil.

Podrobnejša analiza namreč po njenih navedbah kaže, da se je med storitvami osem odstotkov storitev iz košarice pocenilo, 42 odstotkov jih je ostalo na enaki ravni, 50 odstotkov pa se jih je podražilo. Pri izdelkih se jih je 26 odstotkov pocenilo, 39 odstotkov cen je ostalo na enaki ravni, 35 odstotkov pa se jih je podražilo.

Med lanskim novembrom in letošnjim februarjem je slika nekoliko drugačna. Na ravni košarice je, kot je navedla Kutinova, 56 odstotkov cen ostalo nespremenjenih, 25 odstotkov se jih je znižalo, 19 odstotkov pa zvišalo.

Zadovoljni z odzivom potrošnikov

V ZPS so zelo zadovoljni nad velikim odzivom potrošnikov, ki so v januarju poslali 1500 (od skupno 1800) prijav. V ZPS so ob tem ugotovili, da se je med obvestili o kršitvah približno 10 odstotkov nanašalo na domnevne podražitve pri trgovcih. Pri preverjanju podatkov pa se je pokazalo, da je bil v skoraj polovici primerov vzrok za domnevno podražitev konec prodajne akcije.

Dopolnjena črna lista podražitev

ZPS je tako znova dopolnila t.i. črno listo podražitev, ki je nastala na podlagi prijav potrošnikov. Nekaj izdelkov se je po besedah Kutinove celo pocenilo, medtem ko se storitve niso. Med neupravičenimi novimi podražitvami je predsednica ZPS naštela gostince, avtošole, frizerje, kabelsko televizijo, pranje avtomobilov, ponudnike športnih, kulturnih in zdravstvenih storitev. Ti so se pridružili podražitvam parkirnin in finančnih storitev. "Hrana pa se je generalno gledano pocenila," je dodala.

Cene bo ZPS spremljala še naprej in sledila cilju projekta, to je izvajati dodaten pritisk, da se cene zaradi evra ne spremenijo. Kot je povedala Kutinova, se je drugi val podražitev v 12 državah EU z evrom pokazal nekaj mesecev po uvedbi evra. Tudi v Sloveniji posamezne skupine že napovedujejo podražitve, zato je za končne ocene še prezgodaj, je sklenila Kutinova.