Bonitetna agencija Moody's znižala bonitetno oceno šestih irskih bank

Bonitetna agencija Moody's je znižala bonitetno oceno za šest irskih bank, kar je pojasnila z bojaznijo, da nova vlada, ki bo izvoljena ta mesec, bankam ne bo nudila toliko pomoči, kot so je bile deležne doslej.

Objavljeno
11. februar 2011 14.36
Karmen Lugarič, delo.si
Karmen Lugarič, delo.si
London - Moody's je znižala ocene za negarantirane navadne nepodrejene obveznice bank Bank of Ireland, Allied Irish Banks, EBS Building Society, Irish Life & Permanent, Anglo Irish Bank in Irish Nationwide Building Society. Ocene prihodnjih izgledov o gibanju bonitetnih ocen so negativne, piše STA.

V agenciji Moody's Investors Service so pojasnili, da so tako ravnali, ker dvomijo, da bodo banke dobile novo finančno injekcijo, ki je bila napovedana za konec meseca. Sedanja vlada je odločitev odložila šele na čas po volitvah, ki bodo 25. februarja. Opozicijske stranke pa bodo po vsej verjetnosti oblikovale novo vlado, ki bo nasprotovala dodatni pomoči bankam, dodaja STA.

Irski finančni minister Brian Lenihan je v sredo napovedal, da vlada pred volitvami bankam ne bo zagotovila dodatnih deset milijard evrov, saj da za to nima več mandata, še poroča STA.