Boštjan Gorjup novi predsednik GZS

Na tem mestu je nasledil Marjana Mačkoška.

Objavljeno
10. maj 2017 16.58
iza/BSH
M. F. K.
M. F. K.

Ljubljana − Novi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je danes postal Boštjan Gorjup, direktor družbe BSH Hišni aparati iz Nazarij. Na tem položaju je za naslednje dveletno obdobje nasledil Marjana Mačkoška, ki se je prav tako potegoval za vnovični mandat.

Mačkošek, do 1. januarja glavni direktor družbe Štore Steel, je mandat predsednika nastopil 24. maja 2015, ko je na tem položaju zamenjal Sama Hribarja Miliča.

Gorjupova vizija je vzpostaviti bolj učinkovito zbornico, ki bo znala svoje želje bolj učinkovito zastopati in doseči rezultate v komunikacije z vlado in sindikati. Obenem je poudaril, da si želi "hiše s trdnimi temelji", pri čemer je kot enega od pomembnejših izpostavil konstruktiven dialog. Pojasnil je, da se zbornica večkrat znajde na nasprotni strani vlade ali različnih sindikatov, zato bo po njegovem do dobrega rezultata za zbornico vodil lahko le konstruktiven pogovor.

Novi predsednik, ki bo mandat prevzel 24. maja, je kot svoje projekte izpostavil še nadgraditev zakona o vajeništvu, sodelovanje pri sprejemu zdravstvene zakonodaje ter finančno stabilizacijo GZS.

Tudi Mačkovšek je v svojem poudaril, da "potrebujemo ne le učinkovito, temveč močno, v ključnih stališčih tudi enotno GZS". Po njegovih besedah GZS ne sme postati stanovska organizacija, ampak mora skozi gospodarske oči zastopati interese vseh deležnikov v gospodarstvu.