Božo Jašovič na poti do licence za upravo NLB

Novi predsednik uprave NLB bo po naših podatkih danes zaslišan pred komisijo Banke Slovenije, kjer se bo potegoval za licenco, ki jo v skladu z zakonom potrebuje na novem delovnem mestu.

Objavljeno
28. september 2009 21.43
Miha Jenko
Miha Jenko
Ljubljana - Novi predsednik uprave Nove Ljubljanske banke Božo Jašovič bo po naših podatkih danes stopil pred nekdanje kolege v Banki Slovenije in se na zaslišanju potegoval za licenco, ki jo v skladu z zakonom potrebuje na novem delovnem mestu. Za nekdanjega člana sveta BS, ki je bedel nad nadzorom bančnega poslovanja in finančno stabilnostjo, nekaj izkušenj s poslovnim bančništvom pa si je pridobil tudi na mestu člana uprave Gorenjske banke, bo pridobitev licence verjetno zgolj formalnost.

Pričakovati je, da bo podelitev licence Jašoviču za funkcijo predsednika uprave NLB tudi ena od točk jutrišnje seje sveta Banke Slovenije. V BS so nam v zvezi s tem povedali le, »da nikoli ne komentirajo, v kateri fazi je posamezen postopek, in enako velja tudi v primeru gospoda Jašoviča. Postopek bo izpeljan v skladu s pravili in nimamo prakse, da bi objavljali, kdaj se sestaja komisija in kdaj je zaslišanje.«

Jašovič bo sicer krmilo NLB prevzel v četrtek, 1. oktobra. Več ugibanj je v zvezi s sestavo ekipe, ki jo bo Jašovič morda že na četrtkovi redni seji nadzornega sveta predstavil nadzornikom NLB. Ob imenovanju je Jašovič za Sobotno prilogo Dela takole pojasnil, kako se bo lotil kadriranja nove uprave: »Svoje delo v zvezi s tem bom moral opraviti čim prej in predlagati nadzornemu svetu, oni pa se bodo morali odločiti. Je pa ključno, da postavimo ustrezno ekipo. Tako pomembne institucije ne more voditi en človek, gre za kolektiv.« Po naših podatkih za zdaj še ni znano, ali bo število članov uprave res zmanjšano z zdajšnjih šest na zaželene štiri. Vsekakor bi takšno skrčenje uprave zahtevalo tudi temeljito reorganizacijo vodenja banke. V preteklosti so razmišljali tudi, da bi bančne dejavnosti v tujini združili v holding, ki bi ga vodil eden od članov uprave, v drug holding, ki bi ga prav tako vodil eden od članov uprave, pa bi združili vse nebančne dejavnosti (lizing, factoring, upravljanje nepremičnin itd.).

Ob zakulisnih kadrovskih manevriranjih, neprikritih medijskih lobiranjih in precej različnih stališčih v nadzornem svetu se pojavlja tudi vprašanje, ali bo kdo od članov zdajšnje uprave (David Benedek, Matej Narat) poskrbel za kontinuiteto vodenja NLB. Zanimivo vprašanje pa je tudi, kaj naj bi v novi upravi pokrival in nasploh počel predstavnik KBC - saj je belgijska banka sicer res še vedno pomembna solastnica NLB, po drugi strani iz banke že tri leta »odhaja«, poleg vsega pa je na nekaterih trgih še neposredna tekmica NLB.

Iz torkove tiskane izdaje.