Božo Jašovič: novi predsednik uprave NLB

Božo Jašovič je bil ta teden imenovan za novega predsednika uprave NLB po eni verjetno najbolj tajnih in zapletenih kadrovskih operacij v novejši zgodovini. Vsaj po naših podatkih je bil v igri že od junija.

Objavljeno
12. september 2009 12.16
Miha Jenko
Miha Jenko
Božo Jašovič (49) je bil ta teden imenovan za novega predsednika uprave NLB po eni verjetno najbolj tajnih in zapletenih kadrovskih operacij v novejši zgodovini. Vsaj po naših podatkih je bil v igri že od junija in po ponesrečenem vladnem javnem razpisu je minilo celo poletje, da se je odločil za prestop z vrha Banke Slovenije na čelo poslovne banke.

Gre za dva na videz različna svetova: v NLB, kamor je - po besedah prvega moža Kasa - »politika vdrla s tanki«, so letos razmere še posebej dinamične in napete: tajkunska in druga problematična posojila, reševanje Istrabenza, Infonda in drugih, kreditni krč, zakulisni pritiski politike so tu del vsakdana. V centralni banki pa se odločitve sprejemajo razmeroma počasi (včasih tudi prepočasi), anonimno, brez pritiskov javnosti. Nič čudnega torej, da je Jašovič, ki ni znan kot mož hitrih odločitev, za odločitev o prestopu potreboval kar nekaj časa. A tudi njegova dosedanja služba je bila zahtevna: v času finančne krize je nadziral bančni sistem, kjer se obrača 50 milijard evrov, skrbeti je moral, da tudi pri nas ni prišlo do zrušitve katere od bank, kar bi lahko sprožilo domino učinek. In v BS ga je že čakal nov mandat.

 

Kaj ga je torej prepričalo, da je odšel v NLB? »V karieri sem bil pretežno v poslovnem svetu in tudi v BS sem prišel iz poslovne banke. Tedaj predvsem zaradi prevzema evra in postavitve funkcije finančne stabilnosti. Iskreno povedano, že tedaj nisem računal, da bom do konca kariere v centralni banki. Sprva sem odločitev zavračal, ker sem imel priložnost, da ponovim mandat v BS. Stvari so se kasneje odvrtele drugače,« nam je pojasnil. »Že pri imenovanju novega nadzornega sveta NLB smo v BS videli, da gre lahko za ekipo, ki bo dobro opravljala delo. To je bil eden od razlogov - da imaš nad sabo organ, s katerim je mogoč konstruktiven dialog. Druga stvar, ki je pretehtala, je bila v tem, da banko poznam iz nadzorniške vloge in približno vem, kaj bi bilo treba postoriti. To je lahko izhodišče za razpravo med upravo, nadzornim svetom in lastniki in kasnejše dobre odločitve. Rekel sem si, morda je to res priložnost, poskusimo, tvegajmo. Pomemben razlog pa je bil tudi v tem, da nisem občutil nobenih političnih pritiskov.« Bodo tajkunska posojila še vroča tema, povezana z NLB? »Cilj je, da se to umiri, saj banka ne more javno razpredati o posameznih poslih, seveda pa je treba presoditi, ali sodijo v spekter večje ali manjše tveganosti,« nam je dejal.

 

Znanci pravijo, da je študiozen, sistemski človek, ki se je v dosedanji karieri (ministrstvo za finance, Gorenjska banka, NFD, Banka Slovenije) najbolje znašel prav v centralni banki. Prvi preizkus zanj pa bo sestava nove uprave. Vodstvene izkušnje ima, vendar še ni bil prav na vrhu hierarhije. Po naravi je bolj previden kot pa nagnjen k tveganju, zato bo okrog sebe potreboval tudi energične operativce - njegova vloga bo predvsem v tem, da jih bo povezal in motiviral. O tem, ali bo poslušal priporočila, naj zamenja vse zdajšnje člane uprave, nam je povedal le, da glede tega ne more »povedati čisto nič. Svoje delo v zvezi s tem bom moral opraviti čim prej in predlagati nadzornemu svetu, oni pa se bodo morali odločiti. Je pa ključno, da postavimo ustrezno ekipo. Tako pomembne inštitucije ne more voditi en človek, gre za kolektiv.« Iz sestave ekipe bomo lahko sklepali, kakšna bosta njegova realna moč in avtonomija v okolju, kjer vladajo močni lobiji. Zdi pa se, da so ga nadzorniki izbrali ne le zaradi njegovih strokovnih referenc in osebne integritete, pač pa od njega pričakujejo, da bo znal komunicirati z zaposlenimi, lastniki, nadzorniki in tudi mediji. In res, mediji pričakujemo, da bo NLB, po skoraj šestih letih, končno dobila predsednika uprave, ki nam bo zmogel dati tudi kak intervju.

 

Ob njegovem imenovanju je bilo slišati pohvalne ocene tako iz vrst starejših kot mlajših ekonomistov - sam pravi, da ne pripada nobeni od struj, pač pa od vsake pragmatično povzema ideje, ki se mu zdijo koristne -, seveda so se pojavila tudi ugibanja, kdo ga politično podpira. Morda še najbolj drži oznaka, da za njim ne stoji neka konkretna politična osebnost ali stranka, ampak gre za menedžerja, ki je predvsem izbira samih članov nadzornega sveta NLB.

 

Na vprašanje, ali še kdaj igra odbojko s prijateljema, (novim nadzornikom NLB) Markom Simonetijem in (evropskim komisarjem) Janezom Potočnikom, nam je pojasnil, da »že dolgo ne, saj urniki tega ne dovoljujejo. Če čas dopušča, grem najraje na tek, da si prečistim glavo in lahko razmišljam tudi drugače. Pa tudi če greva z ženo v gledališče ali na kak drug kulturni dogodek, je to zelo blagodejno, da prelomim z vsakdanjikom.«

 

Seveda pa je zdaj na prvem mestu NLB, ki že predolgo pluje brez kapitana, ki bi imel dolgoročen pogled in strategijo. Nova ekipa vodstvena ekipa Boža Jašoviča bo morala - v zahtevnih razmerah recesije in finančne krize - skupaj z nadzornim svetom in z lastniki reorganizirati banko, da bo bolj konkurenčna in primerljiva z uspešnimi tekmicami v tem delu Evrope.


Iz sobotne tiskane izdaje Dela