Brankovič uradno na čelu Slovenskih železnic

Nadzorni svet Slovenskih železnic je soglasno potrdil imenovanje Gorana Brankoviča na mesto generalnega direktorja. Brankovič bo tako že osmi generalni direktor SŽ v zadnjih petih letih.

Objavljeno
15. september 2009 18.58
Da. O.
Da. O.
Ljubljana - Nadzorni svet (NS) Slovenskih železnic (SŽ) je soglasno potrdil imenovanje Gorana Brankoviča na mesto generalnega direktorja. Brankovič bo tako že osmi generalni direktor SŽ v zadnjih petih letih.

Iz NS so sporočili, da je Brankovič "eden izmed perspektivnejših slovenskih gospodarstvenikov, ki je s svojim strokovno pripravljenim programom, izkušnjami in referencami soglasno prepričal člane kadrovske komisije in člane nadzornega sveta". NS sedaj od Brankovičega pričakuje "hitre ukrepe za sanacijo obstoječega stanja in pripravo nove strategije razvoja Slovenskih železnic". Predsednik NS Andrej Godec je namreč pojasnil, da je stanje v SŽ kritično, saj naj bi do konca letošnjega leta pridelali okoli 30 milijonov evrov izgube.

 

Po besedah prometnega ministra Patricka Vlačiča je odločitev o izbiri nadzornikov avtonomna, zato NS z njo nosi polno odgovornost. Od novega generalnega direktorja SŽ minister pričakuje čvrstost in odgovornost, da bi dosegel zastavljeno vizijo. SŽ so po njegovih besedah namreč izjemno pomembno strateško podjetje, za konec prihodnjega leta pa je napovedal gradnjo drugega tira med Koprom in Divačo.


Brankovič je bil v preteklosti direktor Gostinskega podjetja Ljubljana, od letošnjega julija pa je prvi mož Finire. Izbran je bil med štirimi kandidati, ki jih je komisija povabila na osebne razgovore. Slovenske železnice so tako dobile novega prvega moža, ki bo podjetje vodil naslednja štiri leta z možnostjo ponovnega imenovanja.


Kot je Brankovič poudaril že ob svoji predstavitvi, bo skušal uresničiti svojo vizijo, da Slovenske železnice postanejo najpomembnejši, tehnološko napreden in strokovno učinkovit sistem s celovito integrirano storitvijo v prevozu blaga, ponudnik celovitih in prijaznih storitev v potniškem prometu ter učinkovit vzdrževalec sodobne in varne železniške infrastrukture ter prevoznih sredstev.