Brez panike, po soncu pride tudi dež

Na Ljubljanski borzi vrednostnih papirjev so včeraj v rdečem končale prav vse »butične« delnice, ki kotirajo v njeni prvi kotaciji.

Objavljeno
06. marec 2007 07.00
Na čelo borze bo dolgih letih prihaja nov obraz
Ljubljana – »Panike še ni!« Tako bi lahko na kratko povzeli razmišljanje slovenskih analitikov in borznih posrednikov po zadnjem padcu indeksa SBI 20, ki je včeraj izgubil še 2,6 odstotne točke in zdrsnil pod psihološko mejo sedem tisoč točk, ki jo je prvič dosegel konec januarja. »Indeks SBI je v zadnjih dneh izgubil približno štiri odstotne točke, kar še ni tako velika katastrofa. Ne nazadnje je bil slovenski trg vrednostnih papirjev med najbolj donosnimi svetovnimi borzami v zadnjem letu,« je včeraj dejal Igor Erker iz borznoposredniške družbe Medvešek Pušnik.

Na Ljubljanski borzi vrednostnih papirjev so včeraj v rdečem končale prav vse »butične« delnice, ki kotirajo v njeni prvi kotaciji. Med najbolj občutnimi padci je treba omeniti delnici ljubljanskega Petrola in novomeške Krke, ki sta včeraj izgubili po nekaj odstotnih točk; enotni tečaj Petrola je strmoglavil 4,66 odstotne točke niže kot pretekli teden in se na koncu trgovanja oblikoval pri 505,59 evra, Krka pa se je pocenila za 3,3 odstotka, na 808 evrov. Še slabše se je obema obrnilo na koncu trgovalnega dne, ko so se posli z njima sklepali že pod 800 in 500 evrov.

V rdečem tudi delnice Mercatorja

Globoko v rdečem je včeraj končala tudi delnica Mercatorja, ki se je pocenila za 3,7 odstotne točke (222,77 evra), nič bolje pa se ni godilo tudi nekaterim delnicam v redni borzni kotaciji. V njej so vlagatelji včeraj največ kupčevali z delnico Telekoma, s katero je bilo za 1,3 milijona evrov prometa. A veliko zanimanje vlagateljev ni prineslo pričakovane rasti. Nasprotno, enotni tečaj Telekoma se je na koncu trgovanja oblikoval pri 345,42 evra, kar je 1,28 odstotka niže kot prejšnji petek.

In čemu je treba pripisati zadnje padce delniških tečajev na Ljubljanski borzi vrednostnih papirjev? Borzni analitiki so si edini predvsem v tem, da velike razprodaje delnic v tujini niso obšle tudi Ljubljanske borze vrednostnih papirjev: »Domači trg gre z roko v roki z dogajanjem na tujih borzah, kjer smo zadnje čase priča negativni korekciji,« je včeraj menil Igor Erker. Z njim se strinja tudi Matjaž Bernik iz borznoposredniške družbe Ilirika: »Leta 2006 so se naložbe tujcev v slovenske blue chipe skoraj podvojile. Predvsem zaradi velike vpletenosti tujcev tudi dogodki iz tujine vse močneje odmevajo v Ljubljani,« je dejal sogovornik.

Več preberite v današnji tiskani izdaji Dela!