Brez predloga dogovora med bankami upnicami

Nadzorniki Petrola so ugotovili, da družba nima aktualnega predloga dogovora med bankami upnicami, prav tako pa tudi še ni prejela odgovora na predlog, ki ga je posredovala Istrabenzu in bankam upnicam konec junija.

Objavljeno
27. avgust 2009 18.30
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Ljubljana - Nadzorni svet Petrola se je seznanil z aktualnimi dogodki v zvezi z naložbo v družbo Istrabenz, kjer je družba tretjinski lastnik. Nadzorniki so ugotovili, da družba nima aktualnega predloga dogovora med bankami upnicami, prav tako pa tudi še ni prejela odgovora na predlog, ki ga je posredovala Istrabenzu in bankam upnicam konec junija.

 

Kot so sporočili iz Petrola, nadzorniki od nove uprave Petrola, ki bo vodenje družbe prevzela konec avgusta, pričakujejo, da se bo aktivno vključila v vse postopke v primeru Istrabenz, ki lahko prinesejo čim hitrejšo in za vse deležnike sprejemljivo rešitev.

 

Nadzorniki Petrola so pregledali tudi poslovanje skupine v prvi polovici leta, ko je ustvarila za 1,1 milijarde evrov prihodkov, kar je za petino manj kot v prvih šestih mesecih lani. Čisti dobiček pa je dosegel 8,7 milijona evrov. Nadzorniki so rezultate ocenili kot uspešne.

 

Nadzorni svet Petrola je 24. junija sklenil, da družba v dokapitalizaciji Istrabenza, s katero bi ta dobil svež denar za izhod iz krize, ne bo sodelovala, vendar pa je posredovala zavezujočo ponudbo za nakup 51-odstotnega deleža v Istrabenzovem podjetju Instalacija. V Petrolu so ocenili, da bi predlagani odkup v celoti izpolnil pričakovanja konzorcija bank.

 

Kot so takrat sporočili iz Petrola, ki je s 33,6 odstotka največji posamični lastnik Istrabenza, so odločitev sprejeli "z namenom konstruktivnega prispevka k razrešitvi finančnih težav družbe Istrabenz". S predlogom Petrol želi Istrabenzu prek realizacije kapitalskih dobičkov zagotoviti povečanje kapitala, hkrati pa naj bi koprski holding dobil nove finančne vire.