Brezposelni delavci: Najprej hočemo videti odpravnine

»V prihodnjih dneh bom vlado prosil za pomoč pri ponovni obuditvi proizvodnje v Industriji usnja Vrhnika,« je včeraj napovedal Jernej Štuhec, lastnik podjetja Solidarnost, ki je edini oddal zavezujočo ponudbo za nakup tovarne Industrija usnja Vrhnika v stečaju.

Objavljeno
24. oktober 2009 11.42
Vanja Tekavec
Vanja Tekavec
Vrhnika - »V prihodnjih dneh bom vlado prosil za pomoč pri ponovni obuditvi proizvodnje v Industriji usnja Vrhnika,« je včeraj napovedal Jernej Štuhec, lastnik podjetja Solidarnost, ki je edini oddal zavezujočo ponudbo za nakup tovarne Industrija usnja Vrhnika (IUV) v stečaju. Štuhec je včeraj prišel na Vrhniko tudi zato, da bi o svojem projektu prepričal nekdanje zaposlene, vendar ustne obljube teh niso prepričale. Štuhecu so jasno in glasno povedali, da želijo na svojih tekočih računih najprej videti odpravnine, ki jim pripadajo kot prednostnim upnikom IUV.

Včerajšnje srečanje so organizirali na pobudo Jerneja Štuheca in predstavnikov zavoda za zaposlovanje, projekt pa je v okviru svojih pristojnosti podprl tudi vrhniški župan Marjan Rihar. Velika dvorana v kulturnem centru Ivana Cankarja na Vrhniki je bila ob desetih dopoldne polna skoraj do zadnjega kotička, čeprav nekaterih ključnih sogovornikov ni bilo. Na »soočenje« s potencialnim delodajalcem je prišlo približno 200 nekdanjih zaposlenih, ne pa tudi vabljeni predstavniki vlade in ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

»Sami smo, pa nič zato. Sam o usnju ne vem ničesar, zato potrebujem vašo pomoč in spodbudo, da nadaljujem projekt, ki sem ga začel in tako preprečil, da se IUV razproda po delih,«
je delavcem v uvodu povedal Jernej Štuhec.

Največji evropski usnjarski in turistični center

Po poslovnem načrtu, ki so si ga na projekciji v veliki kinodvorani lahko ogledali tudi delavci, bi se v nekdanji usnjarni lahko še letos znova našlo delo za vsaj 150 zaposlenih. Od tega za 130 v proizvodnji in približno 30 v režiji. Delati bi začeli takoj, saj je, kot pravi Štuhec, zanimanja za kakovostno usnje pri kupcih dovolj. »Ste za to, da skupaj začnemo delati? Kdo je za? Dvignite roke,« je pozval Štuhec.

Po Štuhečevem mnenju ima IUV vse možnosti za ponoven zagon proizvodnje, njegovi načrti pa segajo še dlje. Ker leži Vrhnika ob avtocesti, bi lahko usnje in usnjene izdelke tržili kot turistično znamenitost, je povedal in kot enega možnih prodajnih adutov predstavil usnjeni obesek za ključ z vgrajeno svetilko.

»Takšen pameten obesek bi lahko proizvajali za podjetja, banke itn.,« je poudaril.

Po Štuhečevih besedah bi v prvi fazi proizvajali predvsem kože in galanterijske izdelke, a vsega tega ne bo, če mu pri milijonskem projektu ne bo priskočila na pomoč država. Od te pričakuje pomoč v obliki garancij za bančna posojila, s katerimi bi »pokril« približno 60 odstotkov kupnine. »Verjamem, da nam bo uspelo,« je novinarjem dejal Štuhec in zagotovil, da bo za preostanek jamčil s svojim premoženjem.

Najprej odpravnine, potem delo

Čeprav je Štuhec včeraj prišel na Vrhniko s pogojno obljubo o novih delovnih mestih, so bile izrečene besede za zaposlene premalo. Bolj kot obljube novih delovnih mest jih zanima, kako bo Štuhec plačal približno 11 milijonov evrov visoko kupnino za IUV, od katere so odvisne tudi njihove odpravnine.

»Najprej končajte staro zgodbo (stečaj IUV, op. p.) in delavcem nakažite odpravnine, potem začnite novo zgodbo,«
so pozvali Štuheca.

Več v sobotni tiskani izdaji Dela