Brezposelnih 98.811 ljudi

Na Zavodu RS za zaposlovanje je prijavljenih 98.811 brezposelnih oseb. Do konca leta naj bi dosegli številko 100.000. Murini delavci naj bi prva denarna nadomestila prejeli 13.  oziroma 20. novembra.

Objavljeno
13. oktober 2009 15.59
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Murska Sobota - Na Zavodu RS za zaposlovanje je bilo v ponedeljek prijavljenih 98.811 brezposelnih oseb, pri čemer se je od začetka meseca na novo prijavilo 7412 oseb, je danes v Murski Soboti povedala direktorica zavoda Marija Poglajen. "Številke se bodo še povečevale, tako da bomo do konca leta verjetno dosegli številko 100.000," je ocenila.


Med prijavljenimi je bilo 4083 iskalcev prve zaposlitve, je na novinarski konferenci, sicer namenjeni prijavam odpuščenih delavcev Mure na murskosoboški območni enoti zavoda, še povedala, Poglajnova.


Po drugi strani pa obstajajo tudi potrebe po delavcih, je dodala. Tako se je od 1. do 12. oktobra iz evidence odjavilo 2968 brezposelnih, od katerih se jih je v delo vključilo 1498.

 

Zavod za zaposlovanje je pripravljen na prihod 2624 delavcev Mure, kolikor naj bi jih po uvedbi stečajnih postopkov matične in treh hčerinskih družb prejelo sklepe o prenehanju delovnega razmerja. Po zagotovilih generalne direktorice zavoda bodo odpuščeni delavci pri njih deležni vseh možnih oblik pomoči.

Kot je povedala generalna direktorica Zavoda RS za zaposlovanje Marija Poglajen, želijo pred intenzivnimi prijavami v evidence brezposelnosti odpuščene delavce informirati, da bodo lahko poskrbeli za pridobitev pravic, ki izhajajo iz delovnega razmerja in da bodo v najkrajšem možnem času deležni strokovne podpore in informirani, kaj se bo dogajalo z njimi.

 

Takoj ko bodo delavci dobili sklepe o prenehanju delovnega razmerja, bodo dobili tudi vso dokumentacijo zavoda, zagotovili so tudi prenos podatkov iz Murinih podjetij, da jih delavci ne bodo iskali sami, je dejala direktorica.

 

Sredstev za vključevanje v ukrepe aktivnega zaposlovanja je v tej regiji dovolj, je zagotovila Poglajnova, od prvih informativnih seminarjev do usposabljanja na delovnem mestu, izobraževanja, javnih del, tudi delavnic za samozaposlitve in subvencije za samozaposlitve. "Vseh programov je dovolj, da bodo ljudje po prvem šoku skupaj z zavodom poiskali možnosti, da se bodo zaposlovali," je še povedala.


Prva denarna nadomestila bodo izplačana 13. oziroma 20. novembra

Dnevno bodo na pomurskih zavodih delali od 7. do 17. ure in prijavili po 308 delavcev, obenem pa sprejemali vloge za denarna nadomestila in jamstveni sklad. Pogoj je le, da dobijo od Mure pravočasno podatke o plači in delavske knjižice.

 

Prva denarna nadomestila bodo izplačana 13. oziroma 20. novembra, delavci pa bodo dobili sorazmerni del nadomestila za čas, ko so bili v oktobru brez zaposlitve. V naslednjih mesecih se bodo vsi, ki so izgubili delo v Muri, vključili v program Svetovanje in pomoč pri iskanju zaposlitve.

 

Predvideno število brezposelnih iz Mure je 2624, od tega iz matične družbe Mura 934, iz Mure - Moška oblačila 522, iz Mure Ženska oblačila 587 in iz Muralista 581.