Brezposelnost šele prihaja

Letos se bo število zaposlenih zmanjšalo za rekordnih 2,4 odstotka, delovna mesta pa bodo izginjala vsaj še dve leti. Umar pričakuje 7,3-odstotni padec BDP, v letu 2010 pa pričakuje skromno, 0,9-odstotno rast.

Objavljeno
30. september 2009 23.19
Damjan Viršek
Damjan Viršek
Ljubljana - Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) pričakuje, da bo letos bruto domači proizvod upadel za 7,3 odstotka, v letu 2010 pa pričakuje skromno, 0,9-odstotno rast. Zdi pa se, da jo bo precej slabše od splošne gospodarske slike »odnesel« trg dela. Potem ko se bo letos število zaposlenih zmanjšalo za rekordnih 2,4 odstotka, stopnja anketne brezposelnosti pa bo verjetno dosegla 5,7 odstotka, bodo delovna mesta izginjala vsaj še dve leti. Umar predvideva, da se bo anketna stopnja brezposelnosti leta 2010 povzpela na 6,7, leta 2011 pa na 7,3 odstotka.


»Na trgu dela je prišlo do drugačnega mehanizma podjetij pri prilagajanju krizi od sprva pričakovanega, zato so rezultati boljši [brezposelnost je manj narasla, op. p.], kot smo pričakovali spomladi. Vendar bo zato prilagajanje na trgu dela bolj dolgotrajno in negativne razmere se bodo nadaljevale tudi v prihodnjih letih,« je včeraj povedal Boštjan Vasle, direktor Umarja, ko je predstavljal jesensko napoved gospodarskih gibanj.

 

Spomladi je Umar predvideval, da bo stopnja anketne brezposelnosti letos dosegla 6 odstotkov, nova ocena pa je 5,7 odstotka, število registriranih brezposelnih pa se je v juliju in avgustu približalo 90.000. »Boljši« rezultat na trgu dela je po Vasletovi oceni posledica drugačnega ravnanja podjetij. Ta se v soočanju s krizo niso toliko odločala za hitra odpuščanja večjega števila delavcev, temveč so uporabila postopna odpuščanja in iskanje drugih rezerv (npr. nižje plače). Nekaj so k zmanjšanju pritiska na trgu dela prispevali tudi vladni ukrepi, predvsem tisti za ohranjanje zaposlenosti v podjetjih.

 

Več v četrtkovi tiskani izdaji Dela