British Airways zaradi stavke odpovedal lete

Britanski letalski prevoznik British Airways je zaradi napovedane stavke osebja za torek in sredo odpovedal vse polete iz in na londonsko letališče Heathrow.

Objavljeno
28. januar 2007 11.57
London - Britanski letalski prevoznik British Airways je zaradi napovedane stavke osebja za torek in sredo odpovedal vse polete iz in na londonsko letališče Heathrow ter nekatere polete iz in na londonski Gatwick. Družba je zagotovila, da bodo potniki, ki so že rezervirali sedeže na odpovedanih letih, upravičeni do povračila denarja, lahko bodo svojo rezervacijo prenesli na drug datum ali pa bo British Airways prenesla njihovo rezervacijo drugi letalski družbi.

Zaradi 48-urne stavke je morala letalska družba odpovedati 1300 poletov. Vodstvo sicer še vedno upa, da bodo s sindikatom dosegli dogovor, vendar so potem, ko so se pogajanja v četrtek izjalovila in je sindikat napovedal stavko, raje odpovedali polete, da lahko potniki drugače načrtujejo svoje potovanje. Sicer pa poudarjajo, da so vedno pripravljeni na pogovor s sindikatom.

Spor se vrti okoli plačne politike in bolniškega dopusta

Spor vodstva družbe s sindikatom, ki predstavlja okoli 11.000 od skupno 14.000 zaposlenega letalskega osebja pri British Airways, se vrti okoli plačne politike in bolniškega dopusta. Sprti strani se medsebojno obtožujeta za neuspešna pogajanja, ki so jih prekinili v četrtek. Sindikat je sicer napovedal, da bo, če spora ne bodo razrešili, stavkal tudi od 5. do 7. in od 12. do 14. februarja.

Letalski prevoznik je napovedal, da bo v ponedeljek in torek iz Heathrowa vzletelo nekaj praznih letal, ki bodo pobrala potnike na različnih destinacijah, za odgovore strankam pa je odprl posebni klicni center s 100 zaposlenimi. Analitiki sicer ocenjujejo, da bi lahko vsak dan stavke družbo British Airways stal med 20 in 30 milijoni dolarjev.