Brown napovedal prodajo državnega premoženja

Britanski premier Gordon Brown je napovedal prodajo državnega premoženja v vrednosti 16 milijard funtov (17,3 milijarde evrov), s čimer želi zmanjšati javni dolg države in ji pomagati iz primeža globoke recesije.

Objavljeno
12. oktober 2009 15.46
Ma.B./STA
Ma.B./STA
London - V obdobju prihodnjih dveh let naj bi Velika Britanija med drugim prodala tudi železniško povezavo pod Rokavskim prelivom.

Kot je na današnjih pogovorih z britanskimi ekonomisti še poudaril Gordon Brown, je seznam z državno lastnino, ki jo nameravajo prodati, že pripravljen. Na njem se je med drugim znašla tudi železniška povezava med Francijo in Veliko Britanijo, ki poteka skozi predor pod Rokavskim prelivom.

Britanski javni dolg se bo zaradi finančne krize ter z njo povezanih ukrepov in težav v finančnem sektorju letos predvidoma povečal na 175 milijard funtov. Medtem je Velika Britanija še vedno v globoki recesiji, slednja pa je za sabo potegnila tudi občutno zmanjšanje proračunskih prihodkov iz naslova davkov.

Brown je pred junijskimi parlamentarnimi volitvami že napovedal, da bo javni dolg v štirih letih razpolovil, s čimer želi predvsem znova pridobiti podporo javnosti. Javnomnenjske raziskave namreč kažejo, da imajo opozicijski konservativci precej večjo podporo javnosti kot Brownovi laburisti.