Bruselj poziva Apek k pregledu analize trga širokopasovnih storitev

Agencija za pošto in elektronske komunikacije (Apek) bo stališče Evropske komisije, ki je Apek danes pozvala, naj pregleda svojo analizo trga širokopasovnih storitev.

Objavljeno
26. oktober 2009 14.22
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Ljubljana - Agencija za pošto in elektronske komunikacije (Apek) bo stališče Evropske komisije, ki je Apek danes pozvala, naj pregleda svojo analizo trga širokopasovnih storitev, "vzela skrajno resno" in ponovno pretehtala primernost razlikovanja cen optičnih povezav za rezidenčne in poslovne uporabnike, so povedali na Apeku.

Evropska komisija je Apeku danes poslala pismo, v katerem ga poziva, naj pregleda svojo analizo trga širokopasovnih storitev. Apek je letos na tem trgu uvedel več ukrepov, med drugim cenovni nadzor Telekoma Slovenije, ki je operater s prevladujočim položajem. Apek z zadnjimi ukrepi razlikuje med rezidenčnimi in poslovnimi uporabniki ter tako spreminja regulacijo cen za razvezano optično linijo.

 

Komisija: Apek ne ločuje med rezidenčnimi in poslovnimi uporabniki

 

Apek je letos opredelil trg za dostop do razvezanih krajevnih zank, imenovan tudi "zadnja milja", ter uvedel vrsto ukrepov, vključno s cenovnim nadzorom Telekoma Slovenije, ki je operater s prevladujočim položajem, ugotavlja komisija v sporočilu za javnost. Sedanji dopolnilni ukrep se po navedbah komisije korenito razlikuje od Apekovega predhodnega pristopa iz avgusta 2009. Apek namreč zdaj razlikuje med rezidenčnimi in poslovnimi uporabniki ter tako spreminja regulacijo cen za razvezano optično linijo. Evropska komisija meni, da Apek v predlogu ni prepričljivo utemeljil tega razlikovanja, ter ga poziva, naj dokaže razlikovalne značilnosti grosističnega dostopa do optičnega omrežja za različne uporabnike. Apek bo zato morda moral spremeniti ustrezno opredelitev trga ter o tem obvestiti komisijo in regulativne organe za telekomunikacije drugih držav članic.

 

"V primerjavi s podatki, ki mi jih je pred nekaj tedni predložil slovenski regulativni organ, naj bi se cene operaterja s prevladujočim položajem za dostop do optičnega omrežja precej povišale. Zdi se, da to ni v skladu s trgi, o katerih smo bili nedavno obveščeni," je ob tem opozorila evropska komisarka za telekomunikacije Viviane Reding.

 

Regulativni ukrepi so po njenih besedah primerni in upravičeni le, če so sprejeti na trgih, ki so opredeljeni in ocenjeni v skladu z načeli konkurenčnega prava "Brez tega akterji na trgu nimajo pravne varnosti, ki jo potrebujejo za poslovne in naložbene načrte," je poudarila.

 

Evropska komisarka za konkurenco Neelie Kroes pa je ob tem obžalovala, da Apek ni opravil individualne študije o ključnih razlogih za povečanje stroškov, temveč se je zanesel le na informacije ponudnika. "Dvomim, da tak pristop zagotavlja visoko raven konkurenčnosti ter upošteva interese alternativnih operaterjev in potrošnikov, ki želijo dostop do interneta po sprejemljivi ceni," je menila.

 

Apek pravi, da bo stališče komisije vzel skrajno resno

 

Z razlikovanjem med stroškovnima cenama optičnih povezav za rezidenčne in poslovne uporabnike, ki naj bi družbo Telekom Slovenije dodatno stimuliralo k investicijam, se Evropska komisija sodeč po današnjih komentarjih ne strinja, pravijo na Apeku. Dodajajo, da bodo stališče komisije vzeli skrajno resno in ponovno pretehtali primernost tovrstnega cenovnega razlikovanja.

 

"Stališče komisije še dodatno potrjuje nesmiselnost zadnjih izjav Telekoma Slovenije, da je predlagana regulacija optičnih omrežij ekscesna, saj je komisija z današnjim pismom agencijo pozvala k dodatni zaostritvi regulacije družbe Telekom Slovenije," so zapisali na Apeku.