CeBIT ponuja vpogled v tehnologije prihodnosti

Največji sejem informacijskih tehnologij, telekomunikacij in programske opreme na svetu CeBIT, ki ga gosti nemški Hanover, od danes naprej obiskovalcem ponuja vpogled v tehnologije prihodnosti.

Objavljeno
15. marec 2007 17.07
Najnovejši UMTS telefoni
Hannover - Največji sejem informacijskih tehnologij, telekomunikacij in programske opreme na svetu CeBIT, ki ga gosti nemški Hanover, od danes naprej obiskovalcem ponuja vpogled v tehnologije prihodnosti.

Več kot 6000 razstavljalcev iz 77 držav predstavlja telekomunikacijske izdelke, računalnike in zabavno elektroniko, ki bodo potrošnike razveseljevali v prihodnjih letih. Organizatorji pričakujejo, da bo sejem obiskalo okoli 430.000 radovednežev.

"Vaš sektor mora ostati motor inovativnosti v Nemčiji"

Sejem, ki ga je mogoče obiskati do 21. marca, se je začel z razvitjem zastave z napisom Pridružite se viziji. Dopoldne si ga je ogledala nemška kanclerka Angela Merkel, ki je sejem odprla že v sredo zvečer. "Vaš sektor mora ostati motor inovativnosti v Nemčiji," je poudarila Merklova.

Merklovi sta se pridružili izvršna direktorica francosko-ameriškega proizvajalca telekomunikacijske opreme Alcatel-Lucent Patricia Russo in namestnik ruskega premeira Sergej Nariškin. Rusija, ki se sejma udeležuje s 150 predstavniki, je letos častna gostja sejma.

Russojeva je poudarila, da telekomunikacijski trg poganja nenasitno povpraševanje uporabnikov po tehnologijah, ki vključujejo množico različnih funkcij. "Želijo gledati svoj najljubši program, pošiljati sporočila svojim prijateljem o najnovejših zapletih v oddaji in odgovoriti na klic svoje hčere, kdaj rabi prevoz s treninga košarke, in sicer v istem trenutku in z isto napravo po njihovem izboru," je pojasnila Russojeva.

Nariškin je dejal, da Rusija ni zadovoljna s položajem, ko je državni proračun odvisen od gibanja cen nafte in plina na svetovnih trgih. "Rusko gospodarstvo se sedaj ozira po visokotehnoloških sektorjih, po informacijski tehnologiji in telekomunikacijski industriji, po strukturi gospodarstva 21. stoletja, po gospodarstvu znanja," je dejal.

Industrija informacijske tehnologije letos zabeležila 2,9-odstotno rast prihodkov

Po ocenah evropskega observatorija za informacijsko tehnologijo bo industrija informacijske tehnologije letos zabeležila 2,9-odstotno rast prihodkov, ki naj bi se tako povzpeli na 668 milijard evrov (883 milijard dolarjev), medtem ko ustvarja svetovni trg okoli 2600 milijard dolarjev prihodkov.

Na sejmu se je med ponudniki varnostnih sistemov razvila razprava o varnosti novega Microsoftovega programa Windows Vista. Nekateri ponudniki varnostnih sistemov Microsoftu očitajo, da nimajo več neposrednega dostopa do operacijskih sistemov, kar pa so predstavniki Microsofta že zanikali in dodali, da so ponudnikom protivirusnih sistemov dostopne vse potrebne informacije.

Sejem spremlja srečanje ministrov

Ob robu sejma poteka tudi neformalno srečanje sveta ministrov EU za transport, telekomunikacije in energijo. Ministri, med njimi tudi slovenski minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, med drugim razpravljajo o regulaciji cen gostovanja v tujih mobilnih omrežjih. Prizadevajo si, da bi se stroški gostovanja kmalu znižali.