Celjske lekarne bodo zavarovancem Vzajemne zaračunavale zdravila

Zaradi nepripravljenosti zdravstvene zavarovalnice Vzajemna na usklajevanje bodo lekarne s 15. januarjem zavarovancem Vzajemne začele zaračunavati doplačila za izdana zdravila.

Objavljeno
22. december 2006 16.40
Marko Jaklič
Ljubljana - Zaradi nepripravljenosti zdravstvene zavarovalnice Vzajemna na usklajevanje bodo lekarne s 15. januarjem prihodnje leto zavarovancem Vzajemne začele zaračunavati doplačila za izdana zdravila. Vzajemna napoved, da bodo lekarne prisiljene zaračunavati doplačila za zdravila, sprejema in hkrati ne kaže zaskrbljenosti za posledice, ki bodo zaradi tega doletele njihove zavarovance, so danes sporočili iz Celjskih lekarn.

Minister za zdravje je imenoval posebno komisijo za pripravo novega modela financiranja lekarniške dejavnosti. Za vmesno obdobje, dokler komisija ne opravi svojega dela, so lekarne Vzajemni predlagale začasno rešitev, s katero bi uredili aktualna neskladja. A Vzajemna možnost začasne ureditve poslovnih odnosov z lekarnami odklanja, kljub temu, da še nima izpolnjenih veljavnih pogodbenih obveznosti za letošnje leto.

Rešitev zapleta si Vzajemna predstavlja tako, da lekarne prostovoljna zavarovanja za zavarovance Vzajemne še naprej opravljajo tako kot doslej, ko to delo ni bilo ustrezno ovrednoteno in plačano, kar pa za lekarne ni sprejemljivo, še poudarjajo v Celjskih lekarnah.

V sporočilu za javnost je še zapisano, da je na današnjih pogajanjih med lekarnami in Vzajemno pogajalec Vzajemne Franc Henigman "končno priznal, da so trditve lekarn o dodatnem delu pri izvajanju prostovoljnih zavarovanj realne". Med pogajanji so predstavniki Vzajemne prav tako pritrdili navedbam lekarn, da problem neusklajenosti med lekarnami in Vzajemno nima neposredne zveze s problematiko izravnalnih shem, so sporočili iz Celjskih lekarn.