Celo starši mislijo, da zasluži preveč

"Celo moji starši mislijo, da zaslužim preveč," je v pogovoru za britanski časnik Daily Mirror priznal izvršni direktor britanske banke Royal Bank of Scotland (RBS) Stephen Hester, ki naj bi do leta 2014 v skladu s pogodbo zaslužil skoraj deset milijonov funtov.

Objavljeno
16. oktober 2009 16.28
Ka.L./STA
Ka.L./STA
London - "Celo moji starši mislijo, da zaslužim preveč," je v pogovoru za britanski časnik Daily Mirror priznal izvršni direktor britanske banke Royal Bank of Scotland (RBS) Stephen Hester, ki naj bi do leta 2014 v skladu s pogodbo zaslužil skoraj deset milijonov funtov, če mu uspe vrednost delnice RBS dvigniti nad 70 penijev.

"Ljudje se včasih pritožujejo nad denarjem, ki ga zaslužijo pop zvezdniki ali vrhunski nogometaši v Premiershipu, a so do njih relativno strpni, saj jim prinašajo zabavo in sprostitev. Težava z nami bankirji pa je v tem, da ljudje v nas vidijo bolj omejitve tega, kar bi si lahko privoščili, kot pa nekaj razburljivega," je povedal Hester.

 

"Celo moji starši mislijo, da zaslužim preveč, kar pa ne pomeni, da niso ponosni name, ampak je predvsem signal tega, da sem se precej oddaljil od sveta, v katerem sem odraščal," je nadaljeval.

 

Hester je na mestu izvršnega direktorja banke, ki jo je morala država zaradi finančne krize dokapitalizirati in ima v njej trenutno 70-odstotni lastniški delež, zamenjal Freda Goodwina. Ta je pošteno razburil britansko javnost, ko je postalo jasno, da je kljub letni izgubi banke v višini 24,1 milijarde funtov prejel pokojnino v višini 700.000 evrov na leto. Goodwin je sicer na koncu pristal v zmanjšanje bogate pokojnine.

 

Hester naj bi v skladu s svojo pogodbo v obliki denarja, delnic in delniških opcij prejel 9,7 milijona funtov (skoraj 11 milijonov evrov) nagrade, če mu uspe vrednost delnice RBS dvigniti na 70 penijev. Trenutno je delnica RBS na londonski borzi vredna dobrih 48 centov, še v začetku leta pa je njena vrednost znašala le deset penijev.

 

Bo pa Hester to nagrado prejel v več delih, več kot polovico dolgoročne nagrade pa mu bodo izplačali šele leta 2014.

 

RBS naj bi sicer letos in prihodnje leto v okviru prestrukturiranja število zaposlenih zmanjšala za 9000. Konkurenčna banka Lloyds Banking Group, ki je nastala po združitvi Lloyds TSB in Halifax Bank of Scotland pa je danes napovedala dodatnih 400 odpuščanj, s čimer se je število zaposlenih, ki naj bi jih banka zaradi posledic krize odpustila, povečalo na 8000.