Cene hrane v začasnem ravnovesju

Proizvajalci hrane bodo poskušali zdržati ob dosedanjih podražitvah, razmišljajo pa tudi 
o zmanjševanju dobav. Dražji tudi železniški prevoz, poštne storitve in oskrba v socialnovarstvenih domovih.

Objavljeno
28. februar 2011 22.18
Marjeta Šoštarič, Božena Križnik, Nejc Gole; gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, Božena Križnik, Nejc Gole; gospodarstvo
Ljubljana – »Razmišljamo o novih cenikih, seveda. Mercator kot vodilni trgovec v državi je nekako zaklenil cene do konca junija in breme podražitev prelaga nazaj na proizvajalce. To je svojevrsten pritisk na dobavitelje, ampak mi česa podobnega nazaj po verigi žal ne moremo storiti,« pravi David Nabergoj, predsednik uprave ajdovskega Mlinotesta, in dodaja, da za zdaj še dobavljajo po starih cenah, če pa se tempo zviševanja cen pšenice ne bo zaustavil, bodo prisiljeni zmanjševati dobave, ker ne bodo mogli delati z izgubo, »saj nismo kriti iz proračuna«. Na vprašanje, ali bodo poskušali z višjimi cenami pri drugih trgovcih, pa je odgovoril: »Izkušnje nas učijo: če se ne moreš dogovoriti z velikim, se tudi z nikomer drugim ne moreš.«

Za Tomaža Blatnika, lastnika Pekarne Blatnik, so se podražitve, ki se jim ni mogel izogniti, zgodile »že 20. februarja, ko so nam trgovci dovolili podražitev za pet do šest odstotkov«. Za toliko so podražili kruh, pecivo, sendviče. Je pa dejal, da če bodo podražili moko pri Mlinotestu, kjer se preskrbujejo, bodo morali znova popravljati cenike. Blatnik je še povedal, da bi po izkušnjah iz preteklih let morala cena pšenice na pomlad pasti, »ker špekulanti ne morejo prav dolgo ohranjati zalog pred novo žetvijo«.

Iz Žita so na vprašanje, kaj vse in za koliko se bo z marcem podražilo iz njihovega proizvodnega programa, odgovorili: »Živilskopredelovalna panoga se že nekaj let, še zlasti zadnje, ubada z rastjo cen vseh ključnih surovin ter z njihovim pomanjkanjem na trgu, zato bomo morali letos cene naših skupin izdelkov v povprečju popraviti za 4,6 odstotka. Zaradi ohranjanja konkurenčnosti na trgu jih bomo korigirali minimalno, saj sočasno optimiramo stroške poslovanja, tako da stroškov vhodnih surovin ne prenašamo v celoti v končne cene. Marca bomo tako morali korigirati cene nekaterih naših mlevskih izdelkov (ajdove kaše, žgancev in ajdove moke, koruznega zdroba in polente ter ječmenove in prosene kaše).«
Mlekarji in mesarji za zdaj ne napovedujejo novih podražitev. Tako je Izidor Krivec, direktor Celjskih mesnin, povedal, da so že dražili, kolikor so. Podoben je bil tudi odgovor iz Ljubljanskih mlekarn, kjer so nove cene uveljavili v začetku preteklega meseca.

Trgovci zaklepajo cene

Medtem ko so bili dobavitelji oziroma proizvajalci pripravljeni razkriti predlagane in načrtovane podražitve nekaterih skupin izdelkov iz svoje ponudbe, so bili trgovci znova skrajno redkobesedni. V Mercatorju so na vprašanja Dela odgovorili, da so prejeli predloge nekaterih dobaviteljev za spremembe cen in se, kot je že ustaljeno, z vsakim posebej pogajajo. Do konca marca bodo postopoma znižali cene več kot 2000 izdelkom različnih blagovnih znamk, najmanj do konca junija pa so »v breme lastnih marž kljub podražitvam dobaviteljev zamrznili cene več kot 300 izdelkov trgovske znamke Mercator«. Poudarjajo še, da bodo imeli na prodajnih policah »le tiste izdelke, ki imajo najboljše razmerje med kakovostjo in ceno«, sicer bodo poiskali alternativne nabavne vire.

V Tušu so nam zagotovili, da cen sami ne bodo dvigovali, niti ne bodo dopustili dobaviteljem, da bi neupravičeno dražili blago. Utemeljenost razlogov za podražitve in obseg podražitev ob vsaki spremembi cenika namreč sproti preverijo. Priznavajo, da so od dobaviteljev tudi te dni prejeli nekatere napovedi o novih spremembah cen, natančnejših podatkov pa nočejo dati. In še obvezni dostavek: trudili se bodo, da bodo kupci v njihovih trgovinah nihanja cen čim manj občutili.

Dražje storitve, 
aprila pa tudi cigarete

Z današnjim dnem bo dražje tudi potovanje z vlakom. Ministrstvo za gospodarstvo je namreč odobrilo šestodstotno podražitev prevozov. Agencija za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije pa je odobrila podražitev storitev Pošte Slovenije. Z današnjim dnem bo tako Pošta za povprečno desetino (približno tri cente) podražila več poštnih storitev v notranjem in mednarodnem poštnem prometu.

Tobak in cigarete bo marca še mogoče kupiti po sedanjih cenah. Podražitev je namreč predvidena za 1. april. Tedaj naj bi se, kot predlaga vlada v novi uredbi, cena zavojčka najbolje prodajanih cigaret zvišala za 15 centov (oziroma za šest odstotkov), in sicer s sedanjih 2,49 evra na 2,64 evra. Podražitev gre na račun postopnega zviševanja trošarin. Aprila lani se je, denimo, trošarina za 1000 cigaret dvignila z 69 na 74 evrov, julija je nato zrasla na 77 evrov, z novo uredbo, ki bo začela veljati 1. aprila 2011, pa bo znašala 80 evrov. To pa ne bo zadnja tovrstna podražitev, saj evropska direktiva predvideva, da bodo trošarine za 1000 cigaret dosegle 90 evrov. V Sloveniji se bo to zgodilo predvidoma oktobra 2012.