Cene nafte se približujejo 71 dolarjem

Cene nafte se v azijskem trgovanju znižujejo in približujejo ravni 71 dolarjev, potem ko je ameriško ministrstvo za energijo objavilo nepričakovane podatke o rasti zalog črnega zlata v ZDA.

Objavljeno
27. avgust 2009 11.18
Rast cene nafte je danes spodbudil padec vrednost dolarja v primerjavi z evrom
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Singapur - Cene nafte se v azijskem trgovanju znižujejo in približujejo ravni 71 dolarjev, potem ko je ameriško ministrstvo za energijo objavilo nepričakovane podatke o rasti zalog črnega zlata v ZDA. Sredi trgovanja je bilo treba za 159-litrski sod zahodnoteksaške lahke nafte z dobavo v oktobru odšteti 71,04 dolarja oz. 39 centov manj kot v sredo.

Na borzi v Londonu se je severnomorska nafta vrste brent pocenila za 40 centov na 71,25 dolarja.

 

Cene ameriške nafte so se že v sredinem ameriškem trgovanju pocenile za 62 centov na 71,43 dolarja, potem ko so se v torek na valovih optimizma o začetku okrevanju ameriškega in svetovnega gospodarstva prvič po desetih mesecih dotaknile že meje 75 dolarjev.

 

Od takrat naprej cene črnega zlata padajo, potem ko so prišli na plan podatki o še vedno šibkem povpraševanju po nafti v ZDA, največji porabnici energije na svetu.

 

Poročilo Ameriškega inštituta za nafto je že v torek pokazalo, da so se zaloge surove nafte v prejšnjem tednu povečale za občutnih 4,3 milijona sodov. Ameriško ministrstvo za energijo pa je v sredo zvečer sporočilo, da so se ameriške zaloge nafte v minulem tednu povečale za 200.000 sodov na 343,8 milijona, medtem ko so analitiki napovedovali padec zalog za 600.000 sodov.

 

Analitiki tako opozarjajo, da se presežki ponudbe črnega zlata v ZDA še ne bodo tako kmalu zmanjšali in da trg ravnotežja še ne bo dosegel hitro.