“Cene nepremičnin bodo še naprej naraščale”

Cene nepremičnin bodo še naprej naraščale, najbolj v Ljubljani, na Obali in na Gorenjskem, meni Andrej Kuplenk z Informacijske borze nepremičnin.

Objavljeno
25. januar 2007 21.32
Andrej Kuplenk z Informacijske borze nepremičnin
Portorož - Cene nepremičnin bodo še naprej naraščale, najbolj v Ljubljani, na Obali in na Gorenjskem, je ob robu prvega dne dvodnevne 5. konference Poslovanje z nepremičninami dejal Andrej Kuplenk z Informacijske borze nepremičnin. Dodal je, da so cene nepremičnin v Ljubljani sicer ugodne, saj je slovenska prestolnica ob dobri geografski legi cenovno primerljivo z Gradcem.

Cene nepremičnin bodo v Ljubljani še naraščale, ker so tam največje zaposlitvene možnosti, pravi Kuplenk. Tudi pritok prebivalstva bo v Ljubljani naraščal. V prihodnje bo zaradi večjega števila razvez po Kuplenkovem mnenju naraščalo povpraševanje po manjših stanovanjskih enotah v centru mesta, do deset minut hoje od centra. Čedalje več investitorjev bo odkupovalo stara meščanska stanovanja in jih predelovalo v manjše enote. Kuplenk upa, da bo mesto pri tem pomagalo.

Kupna moč je v Sloveniji v porastu

Kupna moč je v Sloveniji v porastu, je dejal Kuplenk. Za prebivalce Slovenije je izredno ugodno dejstvo, da je večina prebivalcev tudi lastnikov nepremičnin, kar po njegovih besedah omogoča dober izhodiščni položaj za nakup novega ali boljšega stanovanja, bodisi kot pomoč odraslim ali odraščajočim otrokom bodisi kot naložbo.

V Sloveniji je veliko objektov, ki so bili zgrajeni v 60-ih in 70-ih letih prejšnjega stoletja in bodo v največ dveh desetletjih nujno potrebni adaptacije. Ta bo po Kuplenkovi oceni znesla 700 do 800 evrov na kvadratni meter, zato se bo v tem obdobju veliko družin, ki bi jih zaradi morebitne adaptacije začasno izselili, odločilo za nakup novejšega stanovanja. To bo primerno tudi z vidika protipotresne gradnje, čigar standardi danes niso primerljivi s tistimi izpred treh ali štirih desetletij.

Mobilnost prebivalstva se bo povečevala

V okolici Ljubljane bodo cene nepremičnin naraščale predvsem v tistih krajih, ki imajo z glavnim mestom dobro železniško povezavo. Mobilnost prebivalstva se bo povečevala, zato bo tudi premagovanje krajših razdalj med dnevno migracijo neproblematično.

Poleg Ljubljane, Obale in Gorenjske je Kuplenk izpostavil posebnost Prekmurja, kjer čedalje več starejših Avstrijcev in predvsem Angležev kupuje parcele oziroma hiše. Za to se po njegovem mnenju odločajo, ker so zdravstvene storitve v Sloveniji bistveno cenejše kot v njihovih domačih okoljih, vpliv na odločitev o nakupu pa ima tudi bližina toplic.

Na dvodnevni konferenci v Portorožu govori več kot 20 predavateljev o vseh področjih nepremičninske problematike. Med temami, ki so jih obravnavali danes, je sodna praksa na področju nepremičninskega zavarovanja in izvršbe, izkušnje pri realizaciji investicij na področju Jugovzhodne Evrope ter instrumenti zavarovanja strank pri prometu z nepremičninami.